Hammaslääkäri poisti naiselta kymmenen hammasta kohtalokkain seurauksin: "Kadun syvästi"

Hampaan paikkaaminen ei paranna kariesta 2:20
Tiesitkö, että hampaan paikkaaminen ei paranna kariesta? Lisää aiheesta yllä olevalla videolla.

Brittiläinen hammaslääkäri poisti naiselta 10 hammasta. Verenohennuslääkkeitä syönyt nainen kuoli päivä hampaiden poistamisen jälkeen. Tapauksesta uutisoi muun muassa Daily Mail -sivusto.

Hammaslääkäri Tushar Patel on saanut vuoden mittaisen ammatinharjoituskiellon, kun yksi hänen potilaistaan vuoti kuiviin sen jälkeen, kun mies oli poistanut häneltä hampaita.

10 hammasta poistettiin

Tapaus sattui kesällä 2017. Naisella oli pitkälle kehittynyt iensairaus, joten Patel päätti poistaa häneltä hampaita. Operaatio tehtiin kahdessa osassa, joiden välillä oli viikko aikaa.

Naiselta poistettiin yhteensä 10 hammasta. Viisi poistettiin 13. heinäkuuta ja toiset viisi 18. heinäkuuta.

Lehtitietojen mukaan nainen oli kertonut lääkärille, että hän söi Warfarin-verenohennuslääkettä. Sitä käytetään muun muassa laskimotukoksen tai keuhkoveritulpan hoitoon.

Verenvuodon takia lääkäriin

Muutama tunti hampaiden poistamisen jälkeen nainen hakeutui sairaalaan akuuttivastaanotolle verenvuodon takia. Hän sai hoitoa, jolla verenvuotoa yritettiin tyrehdyttää. Sitten hän pääsi kotiin.

Seuraavana päivänä, 19. heinäkuuta, nainen kuitenkin menetti kotonaan tajuntansa. Verenvuoto suusta ei ollut lakannut. Hän menehtyi myöhemmin sairaalassa.

Hammaslääkärin toiminta tuomittiin

Hammaslääkärien toimintaa valvovaa The General Dental Council -organisaatiota (GDC) informoitiin tapahtuneesta. Tapausta koskeneessa kuulemisessa tultiin siihen tulokseen, että Patel oli toiminut väärin.

Kuulemisessa todettiin, että Patel ei ollut perillä potilaan elämäntapahtumista, joilla oli merkitystä hänen sairautensa kannalta. Patel ei ollut tietoinen siitä, että naisella oli kohonnut verenvuodon riski Warfarin-lääkkeen takia. Lisäksi hän ei hoitanut hampaiden jättämiä kuoppia oikealla tavalla eikä ollut ohjeistanut naista siitä, miten hänen pitäisi toimia hampaiden poiston jälkeen.

Asiaa koskevan raportin mukaan nämä olivat perustavaa laatua olevia virheitä, joiden vuoksi potilaalle koituvien haittojen riski kasvoi. Raportin mukaan virheet olisi pitänyt pystyä välttämään.

Myönsi virheensä

Patel myönsi tekemänsä virheet.

– Potilaan kuolema oli tragedia. Olen niin pahoillani tapahtuneesta. Kadun syvästi sitä, että toiminnassani tämän potilaan kanssa oli puutteita, hän kertoi Daily Mail -sivustolle.

Patel ei saa 12 kuukauteen harjoittaa ammattiaan. Koska Patelin asiasta tekemä valitus on vireillä, kielto alkaa 11. marraskuuta.

Lue myös:

    Uusimmat