Iranissa sadunkertoja voi olla nainenkin

Perinteinen tarinoiden kertominen toreilla ja turuilla elää vahvana tämänkin päivän Iranissa. Maan ensimmäinen naispuolinen sadunkertoja, Fatemeh Habibi Zad, taiteilijanimeltään Gord Afarid, kerää kuuntelijoita tv:n voittokulusta huolimatta.

Iranissa on vuosituhantinen perinne julkisella sadunkerronnalla. Useimmat tarinat kumpuavat Shahnameh-teoksesta eli Kuninkaiden kirjasta, joka on persiankielisten kansalliseepos. Sen kirjoitti tai kirjasi ylös runoilija Ferdowsi noin vuonna 1000.

Teos on täynnä tarinoita sankariteoista ja hallitsijoista. Fatemeh Habibi Zadin taiteilijanimikin Gord Afarid on eepoksesta ja merkitsee sankaritarta.

Fatemeh Habibi Zad, entinen arkeologi, on ollut sadunkertojana nyt kahdeksan vuotta.

- Äänen nousut ja laskut, liikkuminen lavalla yleisön edessä, jalan iskeminen maahan ja käsien taputtaminen mielletään maskuliinisiksi eleiksi. Totta kai naiset ovat kertoneet aina satuja lapsille, mutta kukaan muu nainen ei ole koskaan esittänyt Shahnamehia tällä tavoin kuin minä ison yleisön edessä.

Fatemeh Habibi Zadin mukaan on lumoavaa katsoa yhden ihmisen performanssia, jossa tämä yksi ihminen esittää yhtä aikaa tusinaa eri roolia elekielellä ja erilaisilla äänillä.

- Sadunkertojalla on oltava tarpeeksi vahva kurkunpää tuottamaan tarpeeksi erilaisia ääniä lohikäärmeestä leijonaan ja hevoseen, Fatemeh Habibi Zad kertoo.

- Persian historiassa riittää kyllä kerrottavaa, sillä maamme yli mennyt marssinut monenlaisia vihollisia. Mutta kyllä Shahnameh-eepos sisältää myös rakkaustarinoita ja sitä luetaan laajasti maamme ulkopuolellakin.Kirjahan liitetään jokaisen morsiamen myötäjäisiin esimerkiksi Tajikistanissa.

Perinne jatkuu, sillä Fatemeh Habibi Zad opettaa myös nuoria tarinankertojiksi.

(MTV3-APTN)

Lue myös:

    Uusimmat