Mainos

Iranin ydinohjelma palaa turvallisuusneuvoston käsittelyyn

EU-lähteiden mukaan Iranin kysymyksestä halutaan saada aikaan päätöslauselma jo lähiviikkojen aikana.

Kiista Iranin ydinohjelmasta palaa YK:n turvallisuusneuvoston käsittelyyn. Asiasta päättivät Pariisissa tänään koolla olleet turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenmaat sekä Saksa.

- Iranilaiset eivät ole antaneet mitään merkkiä siitä, että he ovat valmiit pohtimaan ehdotuksiamme vakavasti. Iran ei ole ryhtynyt tarvittaviin toimiin, jotta neuvottelut voitaisiin aloittaa, selvitti Ranskan ulkoministeri Philippe Douste-Blazy.

Hän viittasi länsimaiden Iranille ehdottamaan kannustinpakettiin, jonka vastapainoksi maa luopuisi uraanin rikastamisesta. Iran on toistuvasti kieltäytynyt vastaamasta ehdotukseen esitetyissä aikatauluissa. Se on ilmoittanut antavansa vastauksensa vasta elokuun loppupuolella - yli kaksi ja puoli kuukautta paketin esittämisen jälkeen.

Kiista päätyi turvallisuusneuvostoon jo kertaalleen aiemmin tänä vuonna, mutta asian käsittelyä päätettiin lykätä, jotta Iranille jäisi aikaa vastata länsimaiden kannustinpakettiin. Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier sanoi, ettei neuvottelutietä ole vieläkään täysin suljettu.

Tuomiojakin varoitti

Euroopan unioni ja Yhdysvallat patistivat aiemmin tänään Irania ilmaisemaan pikaisesti, onko se halukas sopimaan kiistan ydinohjelmastaan neuvotteluteitse vai ei. EU yhtyi Yhdysvaltain varoitukseen siitä, että seuraava askel ydinkiistassa on turvallisuusneuvosto.

- Jos Iran ei ole valmis asian sovitteluun yhteistyössä, meidän on jatkettava prosessia YK:n turvallisuusneuvostossa, unionin puheenjohtajamaan Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja sanoi puhuessaan EU-parlamentin ulkoasiain valiokunnalle.

- Meidän on päätettävä tänä iltana, millä tiellä olemme. Jos emme selkeästi totea kulkevamme neuvottelujen tietä, on varsin selvää, että kuljemme kohti turvallisuusneuvostoa, ulkoministeri Condoleezza Rice sanoi.

Rice kertoi myös, että länsivallat ovat jo keskustelleet Iranin vastaisista sanktioista, joita turvallisuusneuvostossa voitaisiin ryhtyä valmistelemaan.

Iran yhä taipumaton

Iran puolestaan toisti kansansa, jonka mukaan se ei aio luopua oikeudestaan ydinohjelmaan.

- Olemme neuvottelujen ja vuoropuhelujen kannalla, mutta emme neuvottele kiistämättömistä oikeuksistamme kenenkään kanssa, presidentti Mahmud Ahmadinejad sanoi yleisötapahtumassa Shabestarin kaupungissa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.