Mainos

Iranin vapauttamat brittisotilaat peruivat "tunnustuksensa"

Brittisotilaiden mukaan he olivat Irakin vesillä, kun iranilaiset pidättivät heidät Persianlahden pohjukassa.

Brittiläiset sotilaat kertoivat tänään, että iranilaiset olivat käyttäneet psykologista painostusta saadakseen heidät tunnustamaan tunkeutumisen Iranin aluevesille. Vapaaksi päässeet sotilaat sanovat nyt, että heidät oli pidätetty Irakin aluevesillä, niin kuin Britannian hallitus on koko ajan todennut.

- Meitä kuulusteltiin enimmäkseen öisin ja annettiin kaksi vaihtoehtoa. Jos tunnustamme eksyneemme Iranin vesille, pääsemme palaamaan pian Britanniaan. Jos emme, edessä on seitsemän vuoden vankeus, sanottiin brittisotilaiden yhteistiedotteessa.

Viisitoista brittisotilasta, kahdeksan merimiestä ja seitsemän merijalkaväen sotilasta, eristettiin toisistaan sen jälkeen kun iranilaiset vallankumouskaartilaiset olivat ottaneet heidät vangeiksi Persianlahden pohjukassa 23. maaliskuuta.

Brittisotilaat vapautettiin eilen sen jälkeen kun he olivat tunnustaneet tunkeutuneensa Iranin vesille. Vapautusseremonia esiteltiin näyttävästi Iranissa, ja siihen osallistui myös maan presidentti Mahmud Ahmadinejad.

Osa vapautetuista sotilaista oli perjantaina lehdistötilaisuudessa, joka pidettiin Britannian laivaston tukikohdassa Chivenorissa.

- Taisteluun ryhtyminen ei ollut vaihtoehto, sanoi vankeihin kuulunut merijalkaväen kapteeni Chris Air kertoessaan pidätyshetkestä. - Jos olisimme niin tehneet, jotkut meistä eivät olisi tänään tässä, siitä olen aivan varma.

-Silmämme pidettiin peitettyinä kaiken aikaa, ja meidät eristettiin toisistamme, kertoi puolestaan luutnantti Felix Carman.

Naissotilaalle valehdeltiin

Vankien joukossa olleelle naissotilaalle Faye Turneylle iranilaiset uskottelivat muun muassa, että muut neljätoista oli vapautettu ja päästetty kotimaahan.

- Hän selviytyi ihailtavasti, sanoi kapteeni Air. Turney ei ollut mukana lehdistötilaisuudessa.

Kapeeni Aier vakuutti myös, ettei pidä iranilaisia vihollisinaan. Mutta kun merijalkaväen sotilaalta Joe Tindelliltä kysyttiin hänen ajatuksiaan, oli vastaus: - Se oli pelkkä mediatemppu. Sanotaan vaikka niin, että en ole heidän suurimpia ihailijoitaan.

Amiraali Jonathan Band puolestaan kiitteli sotilaiden osoittamaa rohkeutta. Amiraali torjui julkisuudessa esitetyt näkökannat, että vangittujen ei olisi pitänyt mukautua iranilaisten painostukseen.

- He eivät olleet siellä taistelutehtävissä, amiraali sanoi.

Iran: Brittisotilaiden lehdistötilaisuus "näytelmä"

Vapautettujen brittisotilaiden lehdistötilaisuus oli pelkkä näytelmä, sanoi Iran tänään. Brittisotilaat kertoivat lehdistötilaisuudessa, että Iran oli pakottanut heidät sanomaan, että heidät oli pidätetty Iranin aluevesillä.

- Tällaiset järjestetyt näytelmät eivät voi peittää laittomasti Iranin aluevesille tulleiden brittisotilaiden tekemää erehdystä, sanoi Iranin ulkoministeriö. - Tällainen teatraalinen propaganda ei oikeuta sotilaiden erehdystä.

Iranin ulkoministeriö kehotti lausunnossa myös Britannian hallitusta kunnioittamaan toisten maiden alueellista koskemattomuutta.

- Pahoittelemme, että Britannia ei tunne islamilaista eikä iranilaista kulttuuria eikä näin ymmärrä, miksi Iran armahti brittiläiset sotilaat, lausunnossa sanottiin.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.