Mainos

Iran riisti ihmisoikeusjuristin rauhan-Nobelin

Iranilainen ihmisoikeusjuristi Shirin Ebadi syytti tänään Iranin viranomaisia valehtelusta, kun nämä kiistivät takavarikoineensa Ebadin Nobel-mitalin.

Iranin ulkoministeriön mukaan Ebadin tallelokero Teheranissa jäädytettiin, koska Nobelin rauhanpalkinnosta ei ole maksettu veroa. Ebadi puolestaan sanoi, ettei Nobelin palkinnosta tarvitse Iranin lakien mukaan maksaa veroa.

Ebadi sanoi Britannian yleisradioyhtiölle BBC:lle, että myös hänen ja hänen miehensä eläkkeiden maksu on lopetettu. Aviomiehenkin tallelokero on Ebadin mukaan takavarikoitu.

Kaksi Ebadin kollegaa vahvisti uutistoimisto AFP:lle, että Nobel-mitali on takavarikoitu. Heidän mukaansa Ebadi ei voi käyttää myöskään pankkitiliään, jolle palkintorahat on talletettu. Ebadi aikoo viedä asian hallinto-oikeuteen.

Norjan ulkoministeriö ilmoitti, että Iranin ulkoministeriössä Teheranissa oli kerrottu norjalaisdiplomaatille tallelokeron takavarikosta.

Ebadi sai Nobelin rauhanpalkinnon 2003 työstään demokratian ja ihmisoikeuksien puolesta. Hän lähti Iranista ennen kesäkuun presidentinvaaleja osallistuakseen seminaariin Espanjassa eikä ole palannut takaisin.

(MTV3 - STT - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.