Mainos

Iran lopettaa uraanin rikastamisen

Iran on ilmoittanut kansainväliselle ydinenergiajärjestölle lopettavansa uraanin rikastamisen 22. marraskuuta lukien. Yhdysvallat on epäillyt Iranin kehittelevän ydinasetta.

Iran on ilmoittanut lopettavansa uraanin rikastamisen ja siihen liittyvät toiminnot 22. marraskuuta lukien. EU:n voimakolmikko - Britannia, Saksa ja Ranska - sai eilen viikkokausia kestäneissä neuvotteluissa Iranin luopumaan hankkeesta, jonka Yhdysvallat epäilee liittyvän ydinaseen kehittelyyn.

- Viime yönä ilmoitimme kansainväliselle ydinenergiajärjestölle lopettavamme kaksi asiaa 22. marraskuuta lukien: ensimmäinen on sentrifugin komponenttien valmistaminen ja asennus ja toinen on uraanin rikastamiseen liittyvät toiminnot, sanoo Iranin neuvotteluryhmää johtava Hassan Rohani.

Rohanin mukaan kyse on "luottamusta lisäävistä toimista". Rohani muistuttaa kuitenkin, että Iran pyrkii edelleen siihen, että se voi tulevaisuudessa rikastaa ydinpolttoainetta voimaloihinsa. Rohanin mukaan eurooppalaiset valtiot ovat luvanneet tukea tätä pyrkimystä.

EU-kolmikon on määrä jatkaa joulukuun puolivälissä neuvotteluja, joiden tavoitteena on saada Iran luopumaan pysyvästi kaikista toimista, joiden avulla se voisi hankkia materiaalia ydinaseisiin.

Iran on vakuuttanut ydinohjelmansa tähtäävän puhtaasti rauhanomaisiin tarkoituksiin, mutta Yhdysvallat epäilee maan kehittelevän ydinasetta.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.