Iran ja Yhdysvallat kävivät lähellä sotaa – Trump peruutti jo suunnitellun aseellisen hyökkäyksen: "Tämä on trumpilaista ulkopolitiikkaa, arvaamattomuutta on ilmassa"

12:36

Yhdysvaltojen ja Iranin kiristyneet välit olivat lähellä johtaa sotaan. Trump kuitenkin peruutti jo suunnitellun aseellisen hyökkäyksen Iraniin.

Yhdysvallat suunnitteli hyökkäävänsä aseellisesti kolmeen kohteeseen Iranissa. Trump kertoi perjantaina peruuttaneensa hyökkäyksen aivan viime hetkillä kuultuaan, että hyökkäyksessä olisi kuollut 150 ihmistä.

MTV Uutiset Livessä maanantaina vieraillut Ulkopoliittisen instituutin tutkija Ville Sinkkonen sanoo, että hyökkäys olisi johtanut aseelliseen konfliktiin maiden välillä.

– Jos Trumpia on uskominen, niin todella lähellä (sotaa) on käyty, Sinkkonen sanoo.

Sinkkosen mukaan iskun äkillinen peruminen ei ole ainutlaatuista Yhdysvaltain ulkopoliittisessa historiassa. Yllätys se kuitenkaan ollut nykyiseltä hallinnolta.

– Tämä on trumpilaista ulkopolitiikkaa. Arvaamattomuutta on ilmassa Valkoisen talon puolelta, Sinkkonen toteaa.

Lennokkiselkkaus peruutetun iskun taustalla

Suunnitellun hyökkäyksen taustalla on yhdysvaltalaisen lennokin alas ampuminen Lähi-Idässä, jonka Iran sanoi tehneensä viime viikolla.

On kiistanalaista, ampuiko Iran lennokin alas kansainvälisessä ilmatilassa vai Iranin alueella, mikä voitaisiin tulkita itsepuolustukseksi.

Yhdysvaltojen mukaan lennokki ammuttiin alas kansainvälisessä ilmatilassa. Kostoiskuun ei kuitenkaan lopulta ryhdytty.

– Kuten Trump sanoi, isku ei olisi ollut symmetrinen lennokin alas ampumiseen nähden, kun puhutaan 150 ihmishengestä. Se on Valkoisen talon viesti tässä tilanteessa, Sinkkonen sanoo.

Monimutkainen tilanne

Mahdollisen sodan syttymisen taustalla on kokonaisuudessaan hyvin monimutkainen tilanne Lähi-Idässä. Trumpin päätöksellä irtautua Iranin-ydinsopimuksesta on osansa viime aikojen välien kiristymisessä.

Mausteensa soppaan antaa Jemenin sota, jossa lusikkansa on Saudi-Arabialla ja Iranin tukemilla huthikapinallisilla.

Omaninlahdella toissa viikkona nähty isku tankkerialuksia vastaan oli myös yksi merkittävä osa viime aikojen tapahtumasarjaa. Yhdysvallat syytti iskusta välittömästi Irania ja julkaisi todisteeksi väitteelleen videon.

Iran kiistää kyberhyökkäyksen

Viimeisimpänä kerrottiin kyberhyökkäyksestä, jonka Yhdysvallat olisi mediatietojen mukaan kohdistanut Iranin sotilastietojärjestelmiin viime viikolla.

Iran kiistää, että iskua sen raketti- ja ohjusjärjestelmiin olisi tehty.

Trump on myös ilmoittanut määräävänsä Iranille merkittäviä pakotteita. Iran väittää, ettei niilä olisi mitään merkitystä.

– Tällä hetkellä on tärkeä huomata, että tilanne on hyvin räjähdysherkkä. Kansainvälisen yhteisön tulisi pyrkiä toimimaan välittäjänä osapuolten välillä, jottei tultaisi näin lähelle sotilaallisen konfliktin roihahtamista, Sinkkonen arvioi.

Katso koko Ville Sinkkosen haastattelu artikkelin yläosassa olevalta videolta.

5:22
Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden työelämäprofessori Jarno Limnéll kertoi kyberturvallisuudesta MTV Uutiset Livessä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja