Iranin pehmittämiseen ei ole helppoja keinoja – "Kova diplomatia ja kovat talouspakotteet ovat realistiset vaihtoehdot"

Kuka iski Saudi-Arabian öljylaitoksiin? Asiantuntija kertoo kolme todennäköisintä syyllistä 8:30
MTV Uutiset Livessä pohdittiin, mikä taho voisi olla iskujen takana.

Maanpuolustuskorkeakoulun strategian pääopettaja Jaakko Jäntti näkee, että Yhdysvaltojen on pakko vastata Iranin uhkaan kovalla politiikalla. Ulkoministeriön Afrikan ja Lähi-idän osastopäällikkö Leena-Kaisa Mikkola on samaa mieltä, mutta muistuttaa, ettei kellään ole halua täysimittaiseen sotaan.

Lauantaina Saudi-Arabiaan tehty lennokki-isku halvaannutti yli puolet maan öljyntuotannosta ja horjutti maailman öljymarkkinoita.

Iskun syyllisistä ei tiedetä paljoakaan, mutta parhaan arvauksen mukaan iskut tehtiin lennokeilla joko Iranista, Irakista tai Jemenistä käsin.

Kaikissa maissa toimii Iranin tukemia ryhmittymiä, ja Yhdysvallat pitääkin maata syypäänä iskuun.

Huomenta Suomessa vieraillut strategian pääopettaja Jaakko Jäntti sanoo, että Yhdysvaltojen on vastattava Iranille kovalla politiikalla

– Näkisin, että kova diplomatia ja kovat talouspakotteet ovat realistiset vaihtoehdot. Ollaan ehkä vetäytymässä siitä reagointitavasta, jota aluksi esitettiin.

Ulkoministeriön Leena-Kaisa Mikkola muistuttaa, että presidentti Donald Trump aikoo konsultoida eurooppalaisia liittolaisia ennen toimia. Vaikka kyseessä on vakava isku, Euroopasta tai edes Yhdysvalloista ei löydy tukea sotilaalliselle iskulle.

Yksi syy tähän on Jaakko Jäntin mukaan se, että Iran pystyisi tekemään sodasta pitkän ja kalliin kaikille osapuolille.

– Mahdollisesta konfliktista tulisi sellainen käärmeenpesä, johon kukaan ei halua työntää kättään.

Diplomatia on ainoa tie

Jäntti kuvaa Trumpin toimia Lähi-idässä poukkoilevaksi, minkä vuoksi maan on vaikea reagoida alueen tapahtumiin.

Poukkoilevuus ei tosin ole pelkästään Trumpin hallinnon ongelma, vaan osa pidemmän ajan jatkumoa.

– Muistetaan Syyrian aikainen tilanne, jossa Obaman hallinto veti punaisen viivan kemiallisten aseiden käytölle. Tätä punaista viivaa rikottiin useasti, eikä Yhdysvallat reagoinut. Kun tilaa annetaan, paikalliset voimavaltiot ottavat tilaa itselleen, Jäntti sanoo.

Leena-Kaisa Mikkola sanoo, että kaikesta huolimatta diplomatia on ainoa tie ulos pattitilanteesta.

– Valitettavasti tilanne on se, että keskusteluyhteyttä Iranin ja Yhdysvaltojen tai Iranin ja Saudi-Arabian välillä ei ole.

Lue myös:

    Uusimmat