Mainos

Irakin presidentti: Väkivallan uhka varjostaa vaaleja

Irakin presidentti Ghazi al-Jawar uskoo, että heikon turvallisuustilanteen vuoksi vain kaksi kolmasosaa Irakin äänioikeutetuista äänestää huomisissa parlamenttivaaleissa.

Väkivallan pelko varjostaa Irakin huomisia vaaleja. Irakin presidentti Ghazi al-Jawaruskoo heikon turvallisuustilanteen heijastuvan vaalien äänestysprosenttiin. Presidentti arvioi, että korkeintaan kaksi kolmasosaa irakilaisista, joilla on äänestysoikeus, aikoo äänestää huomenna.

- Toivomme valtaosan irakilaisista osallistuvan vaaleihin mutta tiedämme, ettei näin käy turvallisuustilanteen vuoksi. Enemmistö ei jätä äänestämättä siksi, että he boikotoisivat vaaleja, al-Jawar totesi.

Irak onkin sulkenut rajansa ja julistanut öisen ulkonaliikkumiskiellon vaalien aattona. Turvallisuustoimilla pyritään estämään väkivaltaisuuksia, joita vaalien lähestyminen on kiihdyttänyt.

Väkivaltaisuudet näyttävät kuitenkin yltyvän vaalien aattona. Tänään ainakin 20 ihmistä sai surmansa väkivaltaisuuksissa eri puolilla Irakia. Pahimmassa ikussa Khanaqin kaupungissa Koillis-Irakissa kahdeksan ihmistä sai surmansa, kun itsemurhaiskun tekijä räjäytti pommin. Yhdysvaltain armeijan mukaan uhreista viisi oli siviilejä ja kolme irakilaisia sotilaita. Isku tapahtui irakilaisjoukkojen ja amerikkalaisten sotilaiden käyttämän keskuksen edustalla.

Bagdadin pohjoispuolella Duluijassa puolestaan tehtiin raketti-isku, jossa kuoli kolme sotilasta.

Diplomaattilähteiden mukaan puolestaan kaksi ihmistä kuoli ja ainakin neljä haavoittui illalla raketti-iskussa Yhdysvaltain Bagdadin-suurlähetystöön. Yhdysvaltain Bagdadin lähetystö sijaitsee tarkoin vartioidulla niin kutsutulla vihreällä vyöhykkeellä.

(MTV3-STT-Reuters)

(Seitsemän uutiset 29.01.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.