Irak vaatii tutkimusta uraaniammuksista

Irak vaatii YK:ta tutkimaan köyhdytetyn uraanin käyttöä Irakissa ja Balkanilla. YK:n ympäristöjärjestön pääjohtaja puolestaan on ehdottanut, että uraaniammusten jäännöksiä tulisi etsiä Kosovon lisäksi myös Bosniasta. Unkarissa Balkanin uraaniammuskohusta syytetään Jugoslavian entistä presidenttiä Slobodan Milosevicia.

Irakilaisäiti ja lapsensa

Irakilaiset väittävät, että Persianlahden sodassa 1991 käytetyt uraaniammukset ovat moninkertaistaneet esimerkiksi lasten syöpäkuolemien määrän Irakissa.

Irakilaislehdessä myös ns. Balkanin syndroomasta kärsiviä Euroopan maita kehotetaan vaatimaan tarkkoja selvityksiä asiasta.

Amerikkalaiset joukot ovat käyttäneet uraaniammuksia mm. panssarivaunujen torjunnassa sekä Persianlahden sodassa että Balkanilla. Irakissa on jo pitkään vaadittu amerikkalaisia tilille uraaniammusten käytöstä.

Sotilasliitto Nato päätti eilen perustaa erityiskomission tutkimaan köyhdytettyä uraania ja sen vaikutuksia. Samalla Nato vakuutti, ettei köyhdytetystä uraanista ole suurta vaaraa ihmisten terveydelle.

Amerikkalaiset joukot ovat käyttäneet uraaniammuksia mm. panssarivaunujen torjunnassa sekä Persianlahden sodassa että Balkanilla.

Unep: Etsintä Bosniaan

YK:n ympäristöjärjestön Unepin pääjohtaja Klaus Töpfer ehdotti tänään, että uraaniammusten jäännöksiä tulisi etsiä Kosovon lisäksi myös Bosniasta. Töpferin mukaan kaikki Kosovon alueet, joiden pommittamisessa on käytetty uraania pitäisi tutkia mahdollisten terveysriskien vuoksi.

Kosovossa pommituskohteita Unepin edustajana tutkinut entinen ympäristöministeri Pekka Haavisto tähdensi puolestaan, että paikallisväestöä pitäisi estää pääsemästä pommitusalueille ennen kuin ne on siivottu.

-Jotkut näistä alueista ovat lähellä kyliä tai keskellä niitä, alueilla, joissa ihmiset elävät tavallista elämää. Lapset leikkivät ja lehmät ovat ulkona. Se oli hieman järkyttävää, Haavisto sanoi Genevessä pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

Unepin asiantuntijat tutkivat marraskuussa 11 kohdetta italialaisten ja saksalaisten rauhanturvaajien valvonta-alueilla Länsi- ja Etelä-Kosovossa. He keräsivät saastuneilta alueilta tutkintamateriaalia ja tulokset laboratoriokokeista ovat valmiit maaliskuussa. Töpferin mukaan vielä on liian varhaista sanoa, onko pommitetuilla alueilla todellista vaaraa uraanisäteilystä, mutta niin kauan kuin sitä voidaan epäillä, olisi syytä varovaisuuteen.

Unkari syytti Milosevicia

Milosevic, Slobodan

Unkarin armeijan tiedustelupalvelu syyttää Jugoslavian entistä presidenttiä Slobodan Milosevicia Balkanin uraaniammuskohusta.

Toimiston päällikkö Laszlo Botz totesi Unkarin radiossa, että Jugoslavian armeija on saattanut itse sijoittaa radioaktiivisia aineita joillekin alueille vääristelläkseen tilannetta.

-Radioaktiivisen säteilyn yhdistäminen uraaniammuksiin on ollut osa Milosevicin Naton vastaista politiikkaa, Botz sanoi. Botzin mukaan Unkari sai ensimmäiset tiedot radioaktiivisesta säteilystä ja köyhdytettyä uraania sisältäneistä ammuksista Jugoslavian viranomaisilta jo vuonna 1999, mikä hänen mukaansa todistaa, että "hysterian taustalla oli Milosevicin hallinto".

Unkarista oli tullut Naton täysjäsen vain pari viikkoa ennen kuin Nato aloitti ilmahyökkäyksensä Jugoslaviaan kevättalvella 1999, ja Nato käytti Unkarin ilmatilaa iskiessään lähellä Unkarin rajaa oleviin kohteisiin.

Balkanilla rauhanturvatehtävissä olleiden sotilaiden oudot kuolemantapaukset ovat herättäneet kohua myös Unkarissa, jossa yksi rauhanturvaaja on kuollut leukemiaan. Miehen omaiset epäilevät syyksi ns. Balkanin oireyhtymää.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat