Mainos

Irak esti jälleen asetarkastajia tekemästä työtään

YK:n asetarkastusryhmän Unscomin johtaja Richard Butler sanoi tänään, että Irak esti hänen ryhmäänsä tekemästä tarkastusta Bagdadissa ja asia on hyvin vakava. Irak puolestaan sanoi ryhmän yrittäneen tehdä "provokatiivisen" tarkastuksen Irakin hallitsevan Baath-puolueen päämajaan, mutta perääntyneen, kun Irak vaati ryhmältä listaa niistä rakennuksessa olevista kohteista, jotka se halusi nähdä.

Butler sanoi, ettei hän voi hyväksyä Irakin kantaa, jonka mukaan tarkastus olisi laiton.
-Irak esti meitä, ja se on hyvin vakavaa, hän sanoi.
Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Irak esti Unscomia tekemästä työtään sen jälkeen kun ryhmä aloitti yllätystarkastukset tiistaina. Ryhmä teki eilen kaikkiaan 24 yllätystarkastusta joukkotuhoaseiden valmistuksesta epäiltyihin kohteisiin.

Irak ilmoitti 14. marraskuuta sallivansa jälleen tarkastukset, jotka se oli kieltänyt kokonaan 31. lokakuuta. Päätökseen vaikutti Yhdysvaltain ja Britannian uhkaus tehdä ilmaiskuja Irakiin, jollei se suostu yhteistyöhön Unscomin kanssa. Irakin suostumus marraskuussa tuli viime hetkellä, jolloin amerikkalaiskoneet olivat jo matkalla Persianlahdelle. Irakin täyskäännöksen jälkeen sekä Yhdysvallat että Britannia sanoivat, että ilmaiskujen uhka pysyy voimassa kunnes Irakin nähdään todella toimivan niin kuin se lupasi.

Butler itse ei kertonut, mihin kohteeseen hänen ryhmäänsä ei tänään päästetty. Irakin uutistoimiston mukaan ryhmä yritti tunkeutua Baath-puolueen päämajaan, jolloin paikalla ollut puoluevirkailija vaati listaa tarkastettavista kohteista. Ryhmällä ei ollut listaa, ja se poistui paikalta, uutistoimisto kertoi. Irak on temppuillut asetarkastajien kanssa pitkin vuotta. Irak vaatii, että YK:n on ennen tarkastuksia kumottava Irakin vastaiset talouspakotteet. Tähän YK ei taas suostu. Pakotteet määrättiin rangaistukseksi siitä, että Irak lähetti joukkonsa Kuwaitiin vuonna 1990.

Irak on yrittänyt päästä irti pakotteista myös diplomaattiteitse. Tänään maan varapääministeri Tareq Aziz päätti nelipäiväisen Moskovan-vierailunsa, jonka aikana hän vaati jälleen kerran pakotteiden kumoamista.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.