Investointipankkien taloudellinen myllerrys jatkuu

Suurten investointipankkien rajut irtisanomiset saivat jatkoa tällä viikolla, kun amerikkalainen J.P. Morgan kertoi antavansa potkut yli 2000 työntekijälleen. J.P. Morganin irtisanomiset ovat rajuimmasta päästä. New Yorkin Wall Streetillä puhutaan kymmenistä tuhansista työttömiksi jääneistä meklareista ja muista pankkien työntekijöistä.

Irtisanomiskierre on levinnyt myös Lontoon Cityyn ja Euroopan muihin finanssikeskuksiin. Kovimmista supistuksista on kertonut sveitsiläis-amerikkalainen Credit Suisse First Boston -investointipankki, joka kertoi hiljattain 1750 työntekijän irtisanomisista aiempien 4500:n lisäksi. Yhteensä CSFB leikkaa näin henkilökuntaansa 6250 työntekijällä.

Alan jätteihin kuuluva Merrill Lynch vähensi kuluvan vuoden kolmannella neljänneksellä 1200 työntekijää. Goldman Sachsin tuoreimmassa osavuosikatsauksessa työntekijöiden vähennykseksi ilmoitettiin 9 prosenttia vuoden alusta lukien. Morgan Stanley on supistanut henkilökuntaansa 750:lla vuoden aikana. Jo pelkästään nämä viisi investointipankkia nostavat irtisanottujen määrän yli 10 000:n. Suurten ja tunnettujen investointipankkien ohella on kuitenkin kymmeniä pienempiä pankkeja, joissa ovi on käynyt ulospäin tiuhaan.

Joukossa on toki pankkeja, joiden ei ole tarvinnut turvautua irtisanomisiin. Mm. Lehman Brothersin työntekijämäärä on pysynyt tänä vuonna jotakuinkin ennallaan yhtiön Internet-sivujen mukaan.

Kriisi raju Saksassa


Euroopassa rajuimmassa kriisissä ovat saksalaiset pankit. Niistä mm. Commerzbank ja Dresdner ovat ilmoittaneet tänä syksynä tuhansien työntekijöiden vähentämisestä. Suhteellisesti voimakkaimmin supistukset koskevat nimenomaan niiden investointipankkeja.

Dresdnerin investointipankki Dresdner Kleinwort Wasserstein on kertonut 300 työntekijän vähentämisestä yksin Lontoon konttoristaan. Kaikkiaan Dresdner vähentää 3000 työntekijää. Commerzbank on puolestaan ilmoittanut 2000 työntekijän vähentämisestä painopisteenä investointipankki Commerzbank Securities. Deutsche Bank kertoi jo viime vuonna leikkaavansa työntekijämääräänsä 7100:lla. Myös sveitsiläinen UBS Warburg on supistanut henkilökuntaansa tänä vuonna muutamalla sadalla.

Amerikkalaisten ja keskieurooppalaisten pankkien rinnalla pohjoismaiset pankit ovat päässeet vähällä, mutta investointipankkien irtisanomisaalto tuntuu pohjolassakin. Mm. Nordea Securities on jo ehättänyt kertomaan 100 työntekijän vähennyksestä.

Pörssien alamäkeä ja skandaaleja


Investointipankkien supistukset johtuvat osakemarkkinoiden alamäestä, joka leikkasi mm. J.P. Morganin tulosta 91 prosentilla kuluneella vuosineljänneksellä viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Myös tuottoisat yritysjärjestelyt ovat harventuneet maailmantalouden takkuillessa.

Yhdysvalloissa investointipankkien harmina ovat myös niiden toimintaa koskevat skandaalit. Viimeisimpänä tutkimusten kohteeksi ovat joutuneet Morgan Stanley ja Lehman Brothers.

Investointipankkeja syytetään epäreiluista järjestelyistä pörssilistautumisten yhteydessä. Teknohuuman aikana monien listautuneiden yritysten kurssi nousi pomminvarmasti, ja silloin investointipankkien suosikkiasiakkailleen ylimerkityissä listautumisannissa järjestämät osakkeet toivat haltijoilleen jättivoittoja. Suosikkiasiakkaat olivat sellaisten yritysten johtajia, joilta investointipankit toivoivat vastalahjaksi tuottoisia toimeksiantoja.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat