Intia mukaan avaruuskilpailuun

Ensimmäinen intialainen avaruusluotain on laukaistu kohti Kuuta. Luotaimen myötä Intian avaruusohjelma ottaa jättiharppauksen ja seuraa näin aasialaisten kilpailijoidensa Kiinan ja Japanin jalanjälkiä.

"Kuualus"-niminen luotain lähetettiin matkaan aamuneljältä Suomen aikaa. Intialaiset seurasivat juhlavissa tunnelmissa paikallisen television suoraa lähetystä laukaisusta. Miehittämättömän luotaimen odotetaan asettuvan Kuun kiertoradalle 8. marraskuuta.

Luotaimen mukana on muun muassa suomalainen auringon röntgensäteilyä tarkkaileva laite.

Kiinalaiset taikonautit saivat sankarin kohtelun viime kuussa ensimmäisen avaruuskävelynsä jälkeen, eikä Intia tahdo jäädä pekkaa pahemmaksi.

- Intia haluaa maailman pitävän itseään edistyvänä maana, joka kykenee kilpailemaan myös avaruudessa, poliittinen tarkkailija Amulya Ganguli arvioi uutistoimisto Reutersille.

- Tämä on meille ylväs hetki, kuvaili tiede- ja teknologiaministeri Kapil Sibal kuuluotaimen laukaisua.

Kolmiulotteinen kartta tavoitteena

Intian avaruustutkimusjärjestön Isron mukaan kyse ei ole kuitenkaan pelkästään kansallisesta ylpeydestä vaan tieteellisistä pyrkimyksistä. Luotaimen on määrä kiertää Kuuta kaksi vuotta ja kuvata sen pintaa kolmiulotteisen kartan laatimiseksi.

Tavoitteena on myös etsiä heliumin isotooppi kolmosta, joka on harvinainen Maassa, mutta joka joidenkin tiedemiesten mukaan voisi ehkä olla arvokas energialähde tulevaisuudessa.

Chandrayaan-1 maksaa 79 miljoonaa dollaria, eli se on selvästi Japanin ja Kiinan vuonna 2007 laukaistuja luotaimia halvempi. Intia kaavailee lähettävänsä astronautin avaruuteen vuoteen 2014 mennessä ja miehitetyn lennon Kuuhun vuoteen 2020 mennessä.

Maassa, jossa sadat miljoonat elävät äärimmäisessä köyhyydessä, ei "kuualuksen" kustannuksia ole suuremmin kyseenalaistettu.

Chandrayaan-ohjelman kakkosvaihe toteutetaan jo parin vuoden kuluttua. Tuolloin Kuuhun on tarkoitus viedä myös pinnalle laskeutuva luotain.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-AP)

Ensimmäinen intialainen avaruusluotain on laukaistu kohti Kuuta.

Lue myös:

    Uusimmat