Internetissä alkaa asuntokaupan avoin tarjouskilpailu

Uuden palvelun suurin hyöty voi olla siinä, että se kertoo, miten ihmiset arvostavat erilaisia asuntoja.

Kiinteistöpalveluyritys YIT ja verkkopalvelu Oikotie.fi tuovat elokuun puolivälissä markkinoille palvelun, jossa asunnonostajat voivat tehdä tarjouksia uusista asunnoista verkkosivujen kautta.

YIT:n mukaan palvelun aloittaminen liittyy yleiseen internetin käytön laajentumiseen asuntokaupassa.

- Kieltämättä nämä uudet asunnonvälitysliikkeet, jotka ovat tulleet markkinoille hyvin pitkälle nettipohjaisesti, ovat hämmentäneet asunnonvälitysmaailmaa, sanoo YIT Rakennuksen toimitusjohtaja Ilpo Jalasjoki.

- Olemme kuulleet, että vastaavia suunnitelmia on tulossa laajalti monilta muiltakin asuntokauppiailta tänä syksynä. Uskomme, että nettimyynnin aika on nyt kypsä, ja me siirrymme siihen kokonaan YIT:n tuotannossa.

Kerrostalon kokonaishinta kiinnostaa

Ensimmäinen avoimen tarjouspalvelun kohde sijaitsee Helsingin Ilmalassa. Myytävässä kerrostalossa on 33 asuntoa.

Asunnoille on määritelty perushinta. Asunnoista kiinnostuneet voivat tehdä tarjouksia joko alle tai päälle perushinnan.

- Jos hinta on päälle perushinnan, sitoudumme automaattisesti hyväksymään sen. Jos se jää alle, harkitsemme myymistä, Jalasjoki kertoo.

- YIT:tä ei niinkään kiinnosta se, meneekö joku asunto kalliimmalla tai halvemmalla. Meitä kiinnostaa se, paljonko saamme kokonaisuudessaan talosta.

Avoin tarjouspalvelu käynnistyy 16. elokuuta ja päättyy 30. elokuuta, jonka jälkeen YIT on yhteydessä korkeimman tarjouksen tehneisiin.

Tarjoukset jätetään Oikotien verkkosivujen kautta. Asuntokohtainen tarjoustilanne näkyy internetissä kaikille reaaliaikaisesti.

Tarjouksen jättäminen ei sido millään tavalla.

- Lähdemme kuitenkin siitä, että ihmiset tekevät tarjouksia vakavissaan.

Tarjouspalvelu nopeuttanee kaupantekoa

Jalasjoen mukaan uuden palvelun suurin hyöty siinä, että se kertoo, miten ihmiset arvostavat erilaisia asuntoja.

- Tässä mallissa löydämme heti oikean hintatason, joten ehkä se voi nopeuttaa kaupantekoa. Koko hanke tulee nopeasti myytyä, eikä sinne jää roikkumaan rippeitä.

Esimerkiksi asunnon hinnan arvuuttelusta Jalasjoki nostaa Helsingin Vuosaareen rakennetun 25-kerroksisen Cirruksen.

- Olimme pulassa, kun ei ollut kokemusta siitä, pitäisikö ylimmän kerroksen asunnon hinnan olla 20 vai 50 prosenttia yli alimman kerroksen. Silloin tällainen menettely olisi ollut kullanarvoinen: olisimme saaneet tietää, minkä hintaiseksi ostajat arvostavat ylimmän kerroksen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat