Mainos

Internetin itsemurhasivut aiheuttavat keskustelua

Kahden ihmisen ruumiit löydettiin metsästä Itävallassa. Kaksi nuorta tiputtautui alas kalliolta. Pariskunta otti tietoisesti lääkkeiden yliannostuksen. Kaikille traagisille tapauksille on yhteistä se, että ihmiset olivat epätoivoisia ja etsivät toisiaan internetin keskustelupalstoilla.

Itsemurhasivut internetissä puhuttavat

Itsemurhat ovat aiheuttaneet maailmanlaajuisen huolen Internetin sivuista, joilta löytyy erilaisia itsemurhavinkkejä ja yhteydenottoilmoituksia. Sivuilla kävijät antavat yksityiskohtaista tietoa eri itsemurhatapojen vaikutuksista. Chatissa hengenheimolaiset voivat keskustella asiasta ja etsiä samanhenkisiä mukaan viimeiselle matkalle.

Chat epätoivoisten kohtauspaikka

Viime viikolla 19-vuotias itävaltalaispoika ja viisikymppinen saksalaismies löydettiin kuolleina autosta Itävallassa. Poliisin mukaan he olivat surmanneet toisensa ampumalla. Viime vuonna nuori itävaltalaistyttö ja norjalainen poika hyppäsivät kalliolta 600 metrin pudotukseen. Tyttö oli etsinyt internetistä kumppania itsemurhan tekoon ja sopinut tapaamisen Norjaan.

Japanissa keski-ikäinen, vakavasti sairastunut mies ja parikymppinen nainen ottivat yhdessä yliannostuksen lääkkeitä. Hekin olivat tavanneet toisensa chatissa.

Viranomaiset kiristävät valvontaa

Viranomaiset eripuolilla maailmaa ovat huolissaan ilmitulleista tapauksista ja suunnittelevat jo itsemurha-aiheisten sivujen kieltämistä. Jopa Hollannissa, missä armokuolema on sallittu, itsemurhasivuille toivotaan tiukempaa silmälläpitoa.
-Tämä on huolestuttava ilmiö. On mahdotonta tietää kuinka laajasti itsemurhat ovat yhteydessä näihin sivuihin. Ei ole epäilystäkään etteivätkö nämä sivut vaikuttaisi niihin ihmisiin, jotka ovat helposti altiitta vaikutuksille, sanoo David Kerr internetin valvontaa puolustavasta säätiöistä.

Etelä-Koreassa maan internet-rikoksiin erikoistunut järjestö on ryhtynyt tutkimaan sivustoja sen jälkeen, kun lukuisilla samantyyppisillä kuolemantapauksilla huomattiin olevan yhteys itsemurhasivuihin. Myös Itävallassa on havaittu, että viime vuonna tapahtuneilla itsemurhilla oli selvä yhteys ainakiin viiteen itsemurhia käsittelevään sivustoon. Maan viranomaiset alkoivat jäljittää chateissa itsemurhakandidaatteja.
-Yritämme ottaa selville, kuka tai ketkä ovat sekaantuneet sivujen tekemiseen ja ylläpitämiseen. Olemme jo löytäneetkin joitakin vihjeitä, paljastaa Bernhard Otupal, Itävallan sisäministeriön internetasiantuntija.

Itsensä murhaaminen ei Itävallassa ole rikos, mutta siinä auttaminen on. -Nykyisen lain nojalla on vaikea syyttää intenetsivuja itsemurhaan yllyttämisestä, mutta mahdotonta se ei kuitenkaan ole, Otupal sanoo.

Ristiriita ilmaisunvapauden kanssa

Oikeusjuttujen nostaminen ja sivujen kieltäminen ovat kuitenkin ristiriidassa yksityisyyden, sanavapauden ja tiedon etsimisen vapauden kanssa, muistuttavat sensurointia vastustavat ryhmät.

Syyttämällä uutta teknologiaa, unohdetaan tärkein asia, eli se, mitkä syyt johtivat itsemurhaan. -Itsemurha on traagisten asioiden yhteissumma. Mutta se on enemmän yhteiskunnan syytä, kuin internetin, sanoo Helene Guldberg, joka tekee webissä ilmaisun vapauteen liittyviä web-sivuja. -Oman itsensä tappaminen on suuri päätös ja on epätodennäköistä, että se päätös tehdään chatissa, Guldberg painottaa.

Tekijöidensä mielestä lukuisat itsemurhasivut ovat olemassa siksi, että ne tarjoavat ihmislle valinnan mahdollisuuden. Joko elämän tai kuoleman. -Ei ole todisteita, että avoin itsemurhakeskustelu lisäisi itsemurhia. On vaikea keskustella asiasta avoimesti, kun kulttuurimme pitää itsemurhaa tabuna, tiivistää eräs sivuilla kävijä.

Myöskään itsemurhasivujen sensuroijilla ei ole selvyyttä sivujen vaikutuksista itsemurhien lukumääriin. - Meillä ei ole todisteita, että itsemurhat olisivat lisääntyneet näiden sivujen avulla, Bernhard Otupal myöntää. Myös internetin valvontaa ajava David Kerr on sitä mieltä, että yhteiskunnalla on pakottava tarve ottaa ongelmiensa syntipukeiksi mikä tahansa kohde, esimerkiksi internet.
- Voit syyttää nettiä aina kaikesta tai joissakin tapauksissa et mistään. Tämä on jokaisen omassa harkinnassa, Kerr tiivistää.
(MTV3-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.