Tanska vahvistaa venäläisaluksen liikkeet Nord Stream -putkien lähellä ennen räjähdystä – "Hyvin todennäköisesti sabotaasioperaatio"

Tanskan puolustusvoimat on vahvistanut, että venäläinen erikoisalus liikkui Nord Stream -kaasuputkien läheisyydessä vain neljä päivää ennen putket rikkoneita räjähdyksiä. Asiasta kertoi tanskalainen Information-lehti.

Kyseinen venäläisalus, SS-750, on asiantuntijoiden mukaan suunniteltu vedenalaisten operaatioiden tukemiseen. Aluksen varustukseen kuuluu muun muassa AS-26-pienoissukellusvene.

Tanskan puolustusvoimien mukaan tanskalainen partiovene otti venäläisaluksesta kuvia Bornholmin saaren itäpuolella 22. syyskuuta 2022. Kaasuputket räjäytettiin 26. syyskuuta.

Tanskan puolustusvoimat on kertonut jo aiemmin havainneensa venäläisaluksia kaasuputkien läheisyydessä.

– SS-750 on kiinnostavin alus, jonka vahvistetaan olleen alueella, koska tiedämme, että sillä on kykyä suorittaa tuollainen operaatio, sanoo tutkija ja sotilastiedustelun entinen työntekijä Jacob Kaarsbo Information-lehdelle.

Tanskan puolustusvoimat ei suostu julkistamaan kuvia, koska ne ovat tiedustelumateriaalia.

"Juuri oikea alus tehtävään"

Information-lehden haastattelema ruotsalainen tiedusteluasiantuntija Joakim von Braun yhdistää uutisen aiempiin tietoihin siitä, että kaasuputkien läheisyydessä oli liikkunut ainakin kuusi Venäjän laivaston alusta.

– Mainittu kuuden aluksen ryhmä on juuri tämäntyyppistä toimintaa varten koottu ryhmä. On hyvin todennäköistä, että nämä alukset olivat mukana sabotaasioperaatiossa, von Braun sanoo lehdelle.

Ruotsin television haastatteleman asiantuntijan mukaan SS-750:n kaltainen sukellusveneiden pelastamiseen tarkoitettu alus on sellainen, joka tarvittaisiin räjäytysoperaation toteuttamiseen merenpohjassa.

– On spekuloitu esimerkiksi purjeveneillä, mutta tällaisen operaation toteuttamiseen tarvitaan vakaa alus. Mutta ei sitä salassa voi tehdä, tuollainen alus ei voi tulla paikalle huomaamatta vaan se havaitaan varmasti, sanoo laivatekniikan dosentti OskarFrånberg Blekingen teknillisestä korkeakoulusta SVT:lle.

Syytöksiä singahdellut moneen suuntaan

Nord Stream -putkien räjäytyksistä on käynnissä rikostutkinnat Saksassa, Tanskassa ja Ruotsissa. Ruotsin tutkintaa johtava syyttäjä Mats Ljungqvist varoitti kolme viikkoa sitten, että tekijää ei ehkä saada koskaan selville.

Kaikki todisteet kuitenkin viittaavat Ljunqvistin mukaan valtiolliseen toimijaan. Putkien räjäytys on vaatinut hänen mukaansa sellaisia resursseja ja osaamista, että sitä löytyy valtioiden lisäksi vain äärimmäisen harvalta yritykseltä tai ryhmältä.

Ljungqvistin mukaan kaasuputkien räjäytyksiä pyritään käyttämään hyväksi erilaisissa spekulaatioissa, joiden tarkoituksena on johtaa tietoisesti harhaan.

Länsimaiden syyttävä sormi on osoittanut lähinnä kohti Venäjää. Maaliskuussa New York Times -lehti julkaisi jutun, jonka mukaan teon takana saattoi olla ukrainalaismielinen ryhmä. Ukraina kiisti heti, että sillä olisi mitään tekemistä kaasuputkien tuhoutumisen kanssa.

Vuodot Nord Stream 1 ja 2 -kaasuputkissa havaittiin Itämerellä kansainvälisillä vesillä viime syyskuun lopulla. Vuotokohtia oli kaikkiaan neljä: kaksi Ruotsin ja kaksi Tanskan talousalueella.

Putkien vauriot varmistuivat tutkinnassa sabotaasiksi. Kaasuputkien läheltä löytyi muun muassa jäämiä räjähdysaineista, ja räjähdykset rekisteröitiin myös seismologisilla mittausasemilla.

Lue myös:

    Uusimmat