Imolan GP:n topit ja flopit: Lewis Hamiltonin nimittely hannuhanheksi irti todellisuudesta – Valtteri Bottas osoitti itse, miten onni F1-radalla ansaitaan

MTV Urheilun F1-toimitus listaa jokaisen ajetun osakilpailun jälkeen viikonlopun onnistujat ja epäonnistujat. Sunnuntaina ajettiin Imolassa ensimmäistä kertaa 14 vuoteen Emilia-Romagnan GP:n merkeissä.

Kisan voittoon ajoi Lewis Hamilton, joka onnistui hyödyntämään taktiikkansa täydellisesti. Valtteri Bottaskärsi autonsa vauriosta ja joutui taipumaan tallikaverinsa vahvan varikkotaktiikan ansiosta toiseksi. Kolmas oli Renault’n Daniel Ricciardo.

TOPIT:

Lewis Hamilton ja Mercedes

Nämä kaksi lähes voittamatonta jyrää on nostettava esiin rinnakkain. Mercedeksen seitsemäs peräkkäinen valmistajien mestaruus oli toki nähtävissä jo kauan aikaa sitten, mutta sen varmistamisen tapa tiivisti hyvin sen, miten tällainen putki on ollut mahdollista. Tiimi reagoi nopeasti, kun Bottaksen kanssa jouduttiin vastaamaan Red Bullin Max Verstappenin aikaiseen pysähdykseen. Hamilton otti vahvasti kantaa taktiseen siirtoon, ja varikkomuuri alkoi tehdä töitä sen toteuttamiseksi. Tuloksena oli jälleen onnekkaaltakin näyttänyt turva-autotilanne, jonka taustalla tiimi oli kuitenkin taas kerran tehnyt kaiken oikein, jotta se olisi valmis tähän käänteeseen. Siksi toistuva nimittely hannuhanheksi on täysin irti todellisuudesta.

Valtteri Bottaksen aika-ajo

Vaikka mestaruutta ei tänäkään vuonna tule eikä onnikaan suosi Bottasta juuri missään kisassa, positiivisena pysyvä suomalainen pystyy tekemään merkittävää tulosta vaikeassa asemassa. Tällä kertaa aika-ajossa Bottas otti vieraalla radalla ja vähillä harjoituskilometreillä ison riskin, joka tuotti tulosta. Kauden suurin harppaus on tapahtunut parantuneessa kisavauhdissa, mutta myös aika-ajoissa Bottas on entistä lähempänä Hamiltonin asettamaa haamutasoa. Onni suosii rohkeaa tässäkin.

Renault

Daniel Ricciardon ja Renault’n yhteinen projekti on saamassa erittäin vahvan lopun. Toinen palkintosija kolmen osakilpailun aikana on loistava näyte siitä, minkälaisen edistysaskeleen ranskalaistiimi on onnistunut autonsa kanssa ottamaan pitkän korpivaelluksen jälkeen.

AlphaTauri

Aika-ajossa Pierre Gasly oli neljäs ja kisassa Daniil Kvjat nousi yllättäen samalle sijalle. Red Bullin kakkostiimi tekee väkevää nousua ja uhkaa pian Ferraria valmistajien MM-taulukon kuudennella sijalla. Venäläisen Kvjatin kannalta valitettavasti tämä suoritus taisi tulla liian myöhään, sillä Red Bull on jo ilmeisesti päättänyt korvata hänet ensikaudella japanilaisella Yuki Tsunodalla.

Kimi Räikkönen

Mikä viikko! Ensin Portugalissa aivan käsittämätön nousu kymmenen sijaa ylöspäin ensimmäisen kierroksen aikana, sitten vuoden jatkosopimus Alfa Romeon kanssa ja lopulta Imolan kisa, joka olisi voinut tuottaa todellisen jättipotin. Räikkönen ajoi määrätietoisesti peräti 48 kierrosta samalla keskikovalla rengassetillä ja tuli lopulta varikolle nelossijalta. Sääli vain, että Max Verstappenin ulosajon tuottama turva-autotilanne tuli pari kierrosta liian myöhään. Räikkösen yhä palava intohimo ajamista kohtaan tuli hyvin ilmi tilanteen jälkeisessä tiimiradiokeskustelussa

FLOPIT

Alexander Albon

Pyörre vain syvenee. Albon on selvästi vajonnut epätoivoon potkuhuhujen yltyessä eikä pysty enää nostamaan itseään siitä ylös. Pyörähdys ulos pisteiltä Racing Pointin Sergio Perezin tullessa ohi saattoi olla jo se vihonviimeinen virhe. Viime viikkoina on keskustelu paljon siitä, kuka korvaa thaimaalaisen ensi kaudella Red Bullilla, mutta nyt voidaan alkaa miettiä, olisiko korvaaja löydettävissä jo loppukaudeksi?

George Russell

MM-pisteet ovat kiertäneet nuorta brittikuskia milloin mistäkin syystä, mutta tällä kertaa hän voi syyttää vain itseään. Häpeän määrä oli suunnaton, kun Russell istui radan varressa aitaan nojaten hölmön ulosajonsa jälkeen. Varikolta tullut Russell möhli kisansa hukattuaan autonsa hallinnan turva-auton takana. Paikka Williamsilla sentään säilyi ensi kaudeksi. Mercedes-suojatilla on silti vielä kasvettavaa mestaritiimin rattiin pääsemiseksi.

Sebastian Vettel

Paniko kukaan muu merkille saksalaisen keskittynyttä olemusta, kun Italian kansallislaulu raikui ennen kisan alkua lähtösuoralla? Tänä vuonna tuota laulua on kuultu kolmesti, muttei kertaakaan Ferrarin voiton kunniaksi. Silmänsä sulkeneen Vettelin täytyi muistella kaikkia yhteisiä hetkiä, joita hän on Ferrarin väen kanssa saanut kokea vuosien saatossa. Ja miettiä samalla, kuinka surkeasti tämä kaikki päättyy. Aika-ajossa 14:s, kisassa 12:s – tulos, joka on valovuoden päässä Charles Leclercin kohtuullisista seitsemännestä ja kuudennesta sijasta.

Lue myös:

    Uusimmat