Ilouutisia suomalaisille: Säännöllinen kahvin juonti suojaa dementialta

Tuore amerikkalaistutkimus vahvistaa aiempia epäilyjä siitä, että suomalaisten suosikkijuoma kahvilla on positiivisia terveysvaikutuksia.

Tutkijat ovat nyt saaneet ensimmäistä kertaa suoraa näyttöä siitä, että kahvi todella vähentää riskiä sairastua muistisairauksiin kuten Alzheimerin tautiin.

Tutkimukseen osallistui iäkkäitä potilaita, joita seurattiin yli neljän vuoden ajan. Tutkijat havaitsivat, että terveinä pysyneillä tutkimusryhmäläisillä oli tuplasti enemmän kofeiinia verenkierrossaan kuin muistisairauksiin sairastuneilla. Tutkimus toteutettiin Etelä-Floridan yliopistossa ja se julkaistiin kansallisessa Alzheimerin tauti -julkaisussa.

Tutkijat uskovat, että kofeiinin juonti aiheuttaa aivoissa ketjureaktion, joka puolestaan estää Alzheimerin tautiin liittyviä vaurioita.

Alzheimerin tauti on yleisin dementiaa aiheuttava parantumaton sairaus. Arvioiden mukaan sitä sairastaa Suomessa yli 70 000 potilasta. Alzheimerin tautia pidetään ikääntyvän väestön sairautena, sillä yleensä se alkaa yli 65-vuotiaana. Vaikka sairastumisen todennäköisyys kasvaa iän myötä, voidaan Alzheimerin tautia todeta jo alle 50-vuotiailla.

Kahvia sen sijaan voi nimittää suomalaisten suosikkijuomaksi, sillä suomalaiset juovat sitä keskimäärin 10 kiloa henkeä kohden vuosittain.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja