Mainos

Ilotulitteiden kanssa oltava huolellinen

Ilotulituksissa on oltava tarkkana ja otettava muut huomioon. Turvatekniikan keskuksen mukaan viime vuonna sattui 32 sairaaloissa hoidettua silmävammaa, joista peräti kolmannes alle 16-vuotiaille lapsille.

Rakettien ja muiden ilotulitteiden myynti on alkanut tänään ja jatkuu uudenvuodenaattoon asti.

Ilotulitteiden käyttö on sallittua ilman erityistä lupaa uutenavuonna alkaen 31.12. klo 18.00 ja päättyen 1.1. klo 6.00. Myynnissä saa olla vain Tukesin (Turvatekniikan keskus) hyväksymiä tuotteita.

Lähes kaikkien tuotteiden myynti- ja käyttöikäraja on 18 vuotta. Myyjiltä ja vanhemmilta vaaditaan vastuullisuutta, jotta ilotulitteet eivät päädy lasten käsiin.

Varaudu huolellisesti etukäteen

Ilotulitukseen kannattaa valmistautua ennakolta miettien missä ilotulitteita on turvallista ampua, miten niitä käytetään ja millaisia varusteita, esimerkiksi rakettitelineitä tarvitaan. Suojalasit ovat tarpeen silmien suojaamiseksi niin ilotulitteiden ampujille kuin katsojillekin.

Viime vuodenvaihteessa ilotulitteet aiheuttivat 32 sairaaloissa hoidettua silmävammaa. Näön menetyksiltä vältyttiin. Suurin osa silmävammoista sattui nuorille ihmisille ja peräti kolmannes alle 16- vuotiaille lapsille. Kunnollisilla suojalaseilla voi suojata silmät ilotulitteiden roiskeilta ja kipinöiltä.

Ilotulitteista tulipaloja

Ilotulitteet aiheuttavat holtittomasti ja väärin käytettynä myös tulipaloja. Viime vuodenvaihteesta on tiedossa ainakin 22 ilotulitteista aiheutunutta rakennuspaloa sekä yli 100 muuta palohälytystehtävää. Palovaaran takia ilotulitteita ei tule käyttää kuin aukeilla paikoilla ja turvalliseen suuntaan ammuttuna.

Ilotulitteiden turvallisen käytön ohjeet lukevat kaikissa ilotulitteissa. Käyttöohjeita on syytä noudattaa huolella, jotta ilotulitus sujuu mukavissa merkeissä. Vastuullinen ilotulittaja osaa ottaa huomioon myös kanssaihmiset ja kotieläimet. Tukesin jokavuotisen turvallisuuskampanjan teemana onkin tänä vuonna toisten huomioon ottaminen.

Ilotulitteiden turvallisen käytön ohjeet ja vinkit ovat saatavissa nettiosoitteessa www.tukes.fi/ilotuliteturvallisuus.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.