Mainos

Ilokaasumainoksesta huomautus – "Piti mainostaa kermavaahdontekoon"

Ilokaasumainonnasta risuja saaneelle Iloiset Keittiöpojat oy:lle selvisi vasta mainoksen julkaisemisen jälkeen, että yritys on aina itse vastuussa mainoksistaan.

Asia valkeni yritykselle, kun Mainonnan eettinen neuvosto ryhtyi selvittämään yrityksen mainoksen eettisyyttä.

Iltalehden verkkosivuilla oli viime kevättalvella Iloisten keittiöpoikien mainos, jossa luki ”Ilokaasukauppa Laillinen päihde - Ei krapulaa!”.

Mainonnassa oli käytetty niin kutsuttua kumppanuusmarkkinointia, jossa mainostava yritys ei laadi mainostaan itse, vaan tämän tekee ulkopuolinen, yleensä nettimarkkinointiin erikoistunut julkaisija.

Yrittäjä Jonas Kyllösen mukaan huomautuksen tuoneen mainoksen laatija ei ollut noudattanut annettuja ohjeita.

Iloiset Keittiöpojat oli ohjeistanut markkinoimaan ilokaasua sen alkuperäiseen käyttötarkoitukseen eli kerman pursotukseen. Yhtiö oli myös neuvonut, että sanaa ilokaasu ei käytettäisi.

Yhtiön mainoksia laativat tapauksen aikaan useat julkaisijat.

– Todennäköisesti joku oli nähnyt siinä mahdollisuuden erottua massasta ja tehdä niin sanotusti vilppikauppaa, Kyllönen sanoo.

Kyllösen mukaan Iloiset keittiöpojat ei missään nimessä halua mainostaa ilokaasua päihdekäyttöön.

Ilokaasun myyminen päihteenä onkin laissa kiellettyä.

Yritys on aina itse vastuussa

Mainonnan eettinen neuvosto antoi viime viikolla yritykselle huomautuksen mainonnasta. Neuvoston mukaan yritys on loukannut hyvää mainontatapaa kannustamalla mainoksessaan ilokaasun väärinkäyttöön.

Neuvosto muistuttaa, että yritys on itse vastuussa siitä, että mainos on hyvän tavan mukainen eikä riko lakeja, vaikka mainoksen laatisikin joku ulkopuolinen.

Ilokaasun käyttöön saattaa liittyä tukehtumisvaara, minkä vuoksi sen markkinointi on neuvoston mukaan erityisen moitittavaa.

Keskuskauppakamarin yhteydessä toimiva Mainonnan eettinen neuvosto soveltaa Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n markkinointisääntöjä. Kantelun Iloisista keittiöpojista teki neuvostolle yksityishenkilö.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.