Ilmatieteen laitos: Tuurissa riehui pölypyörre, ei trombi

Ilmatieteen laitoksen asiantuntijoiden mukaan Tuurissa Etelä-Pohjanmaalla riehui viime lauantaina tavallista voimakkaampi pölypyörre, ei trombi. Laitoksella tutkittiin MTV3 Uutisten pyynnöstä tutkakuvia.

– Pölypyörre syntyy, kun ilma maanpinnalla on huomattavasti lämpimämpää kuin yläkerroksissa. Syksyisin tällaisia voi nähdä lehtien pyöriessä maan pinnalla. Pyörre nousee kohti kylmempää ilmaa ja saattaa voimistua yllättäen ja aiheuttaa vahinkoa kuten nyt Tuurissa, mutta se ei yhtä korkea kuin trombi ja syntyy siis eri tavalla, Ilmatieteen laitoksen meteorologi Lea Saukkonen kertoo.

Hän katsoi kollegansa kanssa viime lauantain kuvat Tuurin seudulta eikä niissä näkynyt trombin syntyyn tarvittavia pilvimuodostelmia. Ilmatieteen laitoksen koneet tallentavat tutkakuvia 5 minuutin välein.

He tutkivat myös eri medioissa julkaistuja lukijoiden kuvia eivätkä huomanneet niissäkään "trombimaisia" pilviä.

– Pölypyörteessä lämmin ilma nousee alhaalta ylös päin ja nostaa tavaraa mennessään. Trombi on suppilomainen, pilvestä maahan ulottuva pyörretuuli, Saukkonen selvittää termien eroa.

Syöksyvirtaus taas kaataa mennessään kaiken, muun muassa puut, kuin isolla haravalla.

Näin voimakkaita pölypyörteitä syntyy muutamia vuodessa. Kaikkia ei kuitenkaan huomata, koska Suomi on harvaanasuttu maa.

Ilmatieteen laitoksen sivuilta löytyy taustatietoa muun muassa trombeista, mutta ei pölypyörteestä, mutta sen sijaan englanninkielisestä Wikipediasta pölypyörteestä löytyy kiinnostuneille taustatietoa.

Lue myös:

    Uusimmat