Mainos

Ilmaisesta kenkänastoituksesta suuret säästöt Porissa

Tiet ovat jälleen muuttuneet vaarallisen liukkaiksi. Porissa liukastumisia on jo useamman vuoden ajan ennaltaehkäisty nastoittamalla kaupunkilaisten kengänpohjat ilmaiseksi. Asiakkaita riittää nuorista ikäihmisiin.

Mikko Mansila saapuu Porin pääterveysasemalle kassissaan kahdet kengät. Uusiin kenkiin on saatava nastat ennen kuin niillä uskaltaa lähteä talven liukkaille.

- Kenkien on oltava kunnossa, kun herään aamuisin usein jopa puoli kolmen aikaan lumitöihin, Mansila sanoo.

Hannele Valtaselta puolestaan nastakengät unohtuivat aamukiireessä kotiin ja nyt tarvitaan kyynärsauvoja.

- Töihin lähtiessä kaaduin ihan kotiportailla. Kotona oli kyllä nastakengät, mutta ne eivät olleet tänä aamuna jalassa ja nyt on sitten nilkka paketissa, Valtanen suree.

Porin kaupunki on nastoittanut kaupunkilaisten kengät ilmaiseksi jo kahdeksan vuoden ajan. Vuosittain nastoja laitetaan keskimäärin 300 kenkäpariin. Tänä vuonna 500 parin raja meni rikki jo muutama viikko sitten.

- Jos yksikin lonkkamurtuma on tällä estetty, niin se on ollut iso säästö. Yksi lonkkamurtumaleikkaus maksaa 10 000 euroa erikoissairaanhoidossa hoitokustannuksineen. Tämän lisäksi esimerkiksi ikäihmisen lonkkamurtuma aiheuttaa kalliit kustannukset potilaan tarvitessa leikkauksen jälkeen mm. kotipalvelua ja hoitoa, kertoo Porin pääterveysaseman osastonhoitaja Ulla Eklund.

Nastaprojektilla pyritään paitsi ennaltaehkäisemään kaatumisen vaurioita ja niistä aiheutuvia kustannuksia, myös lisäämään vanhusten talviliikuntaa. Nastojen turvin monet vanhukset ovat uskaltautuneet entistä useammin ulos myös talvikeleillä.

Nastat kelpaavat myös nuorille. Nastoittajien nuorimmat asiakkaat ovat alle parikymppisiä.

Suutarilla yhden kenkäparin nastoitus maksaa noin 25 euroa. Mikko Mansila on tyytyväinen kaupungilta saamaansa 50 euron talviavustukseen. Nastat alle ja menoksi!

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 08.02.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.