Mainos

Ilmailujohtaja lentoturman uhrien tilanteesta: "Tuntuu suorastaan ahdistavalta"

Trafin ilmailujohtaja Pekka Henttu kertoo pitävänsä harrasteilmailun piiriin suunniteltua riskikartoitusta ehdottoman tärkeänä.

Liikenneministeriö ilmoitti käynnistävänsä harrasteilmailun riskikartoituksen jo tänä keväänä.

-Toistaiseksihan on tutkittu vain asioita, jotka ovat menneet pieleen. Mutta meillä on varmaankin lukuisia osa-alueita harrasteilmailussa, joissa piilee sellaisia riskejä, joita ei ole ehkä vielä ymmärretty, toteaa Henttu MTV Uutisille

Hentun mukaan Jämijärven eiliseen pienkoneturmaan liittyen muutoksia on harkittava tosiasioiden pohjalta.

- Tietysti laaja-alaisesti lähtien tekniikasta, koulutuksesta ja operoinnista. Kaikki osa-alueet on tietysti huomioitava.

Henttu toteaa olevan tärkeätä, että ilmailuyhteisön turvallisuuskulttuuria lähdetään rakentamaan uudelta pohjalta. Hentun havaintojen mukaan ilmailuyhteisö on jo reagoinutkin tilanteeseen.

Hengissä pysymisen yhtälö

Nyt on tiedossa, että Jämijärven turmakoneen pituusohjaimeen tuli ongelmia. Henttu toteaa, että tämä tarkoittaa käytännössä lentokoneen nokan ylös ja alas ohjausta.

Henttu kertoo, että Jämijärven turmakoneessa olleet joutuivat erittäin vaikeaan tilanteeseen.

-Tässä koneessahan ei ole turvavöitä. Eli jos koneen nokka menee alas nopeasti, niin matkustajat löytyvät sitten koneen etuosasta. Tuntuu todella hurjalta, suorastaan ahdistavalta ajatella, että miten sieltä pääsee ulos.

Turmakoneen pilotti oli kokenut lentäjä. Hentun mukaan yleisellä tasolla lentotuntimäärien hiipuminen näkyy ja siitä muodostuu oma riskinsä.

Hentun mukaan viime vuosina tapahtuneissa lento-onnettomuuksissa yhteisenä nimittäjänä on usein ollut lentäjän tekemät virheet. 

-Tieto, taito, kokemus ja ennen kaikkea asenne - siitä muodostuu hengissä pysymisen yhtälö. Jos kokemus jää vajaaksi, niin on aivan selvää, että siitä ongelmia seuraa erityisesti pitkällä aikavälillä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.