Ikä vaikuttaa kaksosraskauden todennäköisyyteen – tutkimus selittää evoluution luomaa "vakuutusta"

0:52
Milloin pitäisi havahtua perheen perustamiseen?

Tuore tutkimus vahvistaa, että todennäköisyys kaksosraskauteen kasvaa naisen iän myötä. Kansainvälinen tutkimustiimi selittää ilmiötä evoluutiolla.

Kolmekymppisinä raskaaksi tulevilla naisilla hedelmöittyy nuorempia naisia todennäköisemmin kaksi munasolua kerralla. Tämä on tutkijoiden mukaan seurausta evoluutiosta. Kun naisen elimistö ovulaation aikana irrottaa kaksi munasolua tavanomaisen yhden sijaan, tulee hän todennäköisemmin raskaaksi ja kantaa edes toisen alkion loppuun asti. 

Erimunaiset kaksoset saattavatkin olla seurausta evoluution ”vakuutuksesta”, kuten Nature-lehti kuvaa. Naisen hedelmällisyys heikkenee jo 35 ikävuoden jälkeen. Samaan aikaan keskenmenon mahdollisuus kasvaa. Tutkimus ilmestyi Nature Ecology & Evolution -tiedelehdessä.

Jo aiemmin tutkimuksissa on havaittu, että vanhemmat synnyttäjät saavat nuorempia todennäköisemmin kaksoset, sillä heidän elimistönsä on altis irrottamaan ovulaation aikana kaksi munasolua.

Erimunaisten kaksosten määrä on lisääntynyt

Nyt ilmestyneet löydökset perustuvat tutkijoiden laatimaan mallinnukseen erimunaisten kaksosraskauksien esiintyvyydestä, jota he vertasivat kaksosten todelliseen määrään yhdeksässä ihmispopulaatiossa. 

Tutkijoiden simulaatio osoitti, että esi-isämme hyötyivät tilanteesta, jossa ovulaatiossa irtosi kaksi munasolua, mutta vain yksi lapsi syntyi. Tämä vihjaa, että erimunaiset kaksoset ovat ennemmin evoluution sivuseuraus hedelmällisyyden säilyttämisestä kuin jälkeläisten määrän kasvattamisesta.

Nykyinen kehittynyt lääketiede, hyvä ravitsemustilanne sekä lastenhankinnan lykkääminen myöhemmälle iälle on lisännyt monissa maissa erimunaisten kaksosten määrää.

Erimunaiset kaksoset muistuttavat perimältään tavallisia sisaruksia

Erimunainen kaksosraskaus syntyy kahdesta munasolusta, jotka hedelmöittyvät eri siittiöillä. Erimunaiset kaksoset voivat siksi olla eri sukupuolta ja muistuttavat perimältään tavallisia sisaruksia.

Harvinaisissa tapauksissa erimunaisilla kaksosilla saattaa olla eri isät.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja