Iivo Niskanen lähti jossittelemaan – Jari Isometsä päästi arviosta ilmat Kläbo-havainnoillaan: "Puoli minuuttia"

MTV Urheilun maastohiihtoasiantuntija Jari Isometsä ei antanut painoarvoa Iivo Niskasen jossittelulle välineistä, kun suomalaistähti taipui norjalaishirmu Johannes Hösflot Kläbolle perinteisen 10 kilometrin kisassa Falunissa launtaina. 

Kläbo näytti Niskaselle kaapin paikan 22,1 sekunnin erolla rankoissa olosuhteissa hiihdetyssä kilpailussa. Nyt kuusi peräkkäistä kisaa maailmancupissa voittanut Kläbo repi ratkaisevan eron kahden kilometrin mittaisella pätkällä kilpailun puolivälissä. 

Niskanen jossitteli kisan jälkeen Ylen ja Viaplayn haastatteluissa sillä, että Kläbon suksi oli ylivoimainen tuolla laskuvoittoisella osuudella. Suomalainen pyöritteli, että hän olisi mahdollisesti voinut haastaa Kläbon vähän onnistuneemmalle suksivalinnalla. 

– Olihan tuo punaisen puolen suora lasku, mitä (kolmanneksi tulleen Martin Löwström) Nyengetin kanssa katsottiin monitorista maalissa, niin Kläbo jätti siinä meitä 14 sekuntia. On siellä aika iso ero tuollaiseen pätkään, jossa ei hirveästi tarvitse muuta kuin olla kyykyssä, Niskanen kommentoi Ylen tv-haastattelussa. 

Isometsän mielestä jossittelulle ei ollut sijaa. 

Tuskin se koko matka on laskua ollut. Sen verran olen Falunissa hiihtänyt, etten muista kahden kilometrin laskua siellä olevan. 

Isometsä teki Kläbosta muiden kannalta musertavia huomioita. 

– Ei hän ollut edes hengästynyt tullessaan maaliin. 

– Siellä oli Kläbolla se puoli minuuttia vielä varastossakin. En usko, että millään (Niskasen) suksella lopputulos olisi ollut erilainen. Se on tietysti uskon asia, ei faktaa, Isometsä toteaa naureskellen.

Niskasen hiihdolle Isometsältä irtosi kehuja. 

– Hän tiesi lopussa, että on sekunneista kyse, ja jaksoi rutistaa. Plusmerkkinen suoritus. Edellä oli kaveri, jota ei tällä hetkellä vaan voiteta millään. 

Niskasen ero kolmossijaan oli vain 1,9 sekuntia ja kuudenteen sijaankin vain 8,3 sekuntia. 

"Ihan eri sarjassa kuin muut"

Kläbolla oli kuuman ryhmän viimeisenä hiihtäjänä täydellinen paikka kontrolloida eroa. 

– Kun johtaa kisaa 20 sekunnilla, niin eihän siinä muuta tehdä kuin otetaan kaikki alamäet varovasti. Ainut, millä voi homman enää mokata, on se, että katkaisee suksensa. 

– Hallittu ja ylivoimainen voitto. Kläbo on ihan eri sarjassa kuin muut, Isometsä linjaa. 

Tähän arvioon on helppo yhtyä. Kläbo on hiihtänyt tällä kaudella 24 yksilökisaa maailmancupissa. Hän on voittanut niistä 15. Koko uran lukemat ovat henkeäsalpaavia: 150 yksilökisan starttia maailmancupissa, 83 voittoa ja yhteensä 107 palkintosijaa. 

Kläbo olisi voittanut tällä kaudella myös kokonaiscupin, mutta tämä hanke ei kestänyt poissaoloa Tour de Skiltä sairastelun takia. Nyt kristallipallo menee joukkuekaveri Harald Östberg Amundsenille.

Isometsän mielestä kukaan ei ole hallinnut maastohiihdon maailmancupia aiemmin kuten Kläbo nyt. 

– Hän voittaa viisikymppiä, sprintit, vapaan kisat ja perinteisen kisat. Tällä hetkellä muut kamppailevat kisassa kuin kisassa hopeasta. 

Kläbon näkymät ensi kevään MM-kotikisoihin ovat herkulliset. 

– Kyllä siinä muilla saa harjoittelu onnistua, että joku kultamitali on muillekin jaossa, Isometsä summaa. 

Naiset loistavat raskaassa kelissä

Lauantainen naisten kympin kisa oli suomalaisjuhlaa. Kerttu Niskanen oli ykkönen, ja Johanna Matintalo varmisti upean kaksoisvoiton uransa ensimmäisellä maailmancupin normaalimatkojen palkintosijalla.

Voitto oli Suomen naisille kauden neljäs. Niistä kolme on Niskasen nimissä, yksi Krista Pärmäkoskella

– Yhteistä on se, että joka kerta on ollut aika raskas keli. Suomalaisille sopii selvästi hidas ja raskas keli, sillä meidän hiihtäjämme ovat jaksavia, mutta vähän hitaita. Se näkyy myös vapaan hiihtotavan ja sprintin tuloksissa, Isometsä perkaa ykköstiloja. 

– Tänään niitä vahvuuksia pääsi käyttämään. 

Matintalon kakkospaikka ei ollut Isometsälle sensaatiomainen yllätys, sillä 27-vuotiaalla hiihtäjällä oli alla lupaavia tuloksia viime viikoilta. 

– Kyllä minä Matintaloa viiden sakkiin odotin, asiantuntija summaa. 

Juttuun lisätty Isometsän kommentteja naisten kisasta kello 18.44.

Lue myös:

    Uusimmat