Jari Isometsä esittää huolen Iivo Niskasesta – Krista Pärmäkoskesta karu arvio: "Jotain niin dramaattista pitäisi tapahtua, etten edes tiedä mitä"

3:16
Krista Pärmäkoski: Mieluummin hiihtäisin pakkaskelissä, lämpö ei ole se mun juttu.

Lauantain yhdistelmäkilpailut Obertsdorfin MM-hiihdoissa tarjosivat suomalaisittain kaikkea muuta kuin positiivisia signaaleja. MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä pitää Iivo Niskasen suoritusta poikkeuksellisen huonona ja antaa myös Krista Pärmäkoskesta koruttoman arvion.  

Iivo Niskasella alkoi tehdä tiukkaa jo 15 kilometrin perinteisen osuuden lopussa, ja hän putosi lopullisesti kärjen kyydistä vapaan osion alussa. Isometsä arvioi, että 13:nneksi jääneen Niskasen esitys oli paljon odotettua pehmeämpi.

– Vähän huolestuttavia merkkejä on ilmassa. Iivo oli perinteisellä osuudella pehmyt. Pari ensimmäistä kierrosta hiihdeltiin kuitenkin aika rennosti ja oli melkein 50 miestä letkassa mukana. Osuuden lopussa alettiin hiihtää, mutta ei siinäkään näyttänyt siltä, että olisi menty täyttä, Isometsä ruotii ja jatkaa:

– Kolmannella kierroksella näki, että hiihto ei ollut hyvännäköistä, rupesi laktaattia tulemaan. Oikeastaan siinä vaiheessa näki, että tänään ei ole mitalipäivä. Vapaalla hän ei sitten pysynyt mukana yhtään.

Isometsä spekuloi, olisiko Niskasen kroppa ollut tukossa ja voisiko se aueta tästä, mutta yhtä kaikki.

– Suoritus oli poikkeuksellisen huono. Kaksi minuuttia keulaan on paljon.

"Mitalikin olisi kiva yllätys"

Niskasen potentiaalisimpana henkilökohtaisena mitalimatkana näissä kisoissa pidetään 50 kilometrin otatusta perinteisellä hiihtotavalla ensi viikon sunnuntaina. Tällä haavaa Niskasta ei voida kuitenkaan laskea matkan suurimpiin suosikkeihin.

– Ei oikein edes mitaleille tällä hiihdolla. Mitalikin olisi kiva yllätys tämän hiihdon perusteella.

Isometsä toisaalta muistuttaa, että toisinaan yhdestä kisasta vedetään liiankin radikaaleja johtopäätöksiä.

– Ainakin toinen kisa pitää nähdä, miten rupeaa menemään. Iivo tuskin vapaan viittätoista (ensi keskiviikkona) hiihtää tämän päivän perusteella, jolloin viesti (perjantaina) olisi seuraava kisa. Sen jälkeen ollaan viisaampia viidenkympin analysointiin, mutta suoritus oli reilusti alakanttiin ja samaa voidaan sanoa muistakin Suomen miehistä. Erot olivat isoja.

Markus Vuorela (34:s) jäi kärjestä lähes viisi minuuttia, Juho Mikkosella (43:s), eroa keulaan tuli kuusi minuuttia ja Lauri Lepistö (52:nen) jäi lähes kuusi minuuttia.

"Ensimmäistä kertaa näin Bolshunovin viimeisen päälle ahtaalla"

Miesten yhdistelmäkilpailun vei uransa ensimmäistä arvokisavoittoa juhlinut venäläistähti Aleksandr Bolshunov. Hän iski tuimasti viimeiseen mäkeen ja jätti voittotaistossa olleet Norjan Simen Hegstad Krüger ja Hans Christer Holundin taakseen.

– Ensimmäistä kertaa näin, kun Bolshunov oli oikein viimeisen päälle ahtaalla. Viimeisen nousun päällä vapaalla jalat olivat niin tönkissä, että hän työnsi muutaman tasatyönnön väliin, kun tuntui, ettei saa jalkoja enää liikkumaan.

– Yksi nousu kun olisi vielä ollut, Holund olisi voittanut tuon kisan. Mutta ei ollut.

Isometsä katsoo tiukoilla olleen Bolshunovin saaneen lisää voimaa, kun hän tajusi viimein voittavansa arvokisoissa.

– Bolshunov tuntee sen verran vastustajiaan, että hän tiesi, etteivät Krüger ja Holund tule hänelle loppukirissä pärjäämään. Tuli sellainen energiaruiske viimeiseen nousuun, että pojilla ei ollut mitään saumaa.

Karlssonin ja Johaugin kolarointi

Naisten 7,5+7,5 kilometrin yhdistelmäkilpailun puhuttavin tilanne nähtiin ensimmäisen kierroksen lopussa, kun Ruotsin Frida Karlsson kaartoi keulassa norjalaistähti Therese Johaugin suksien päälle ja kaksikko kaatui.

Vaikka Johaugkin menetti kaatumisessa aikaa, hän meni sittemmin menojaan. Karlssonia tilanne verotti enemmän, kun hänellä katkesi sauva.

– Se oli kilpailutilanne, mutta Frida Karlsson ajoi liian ahnaasti ja tuli hölmösti liian lähelle, Isometsä arvioi.

Moniin mieliin, myös Jari Isometsän ajatuksiin, hiipi kysymys, olisiko lopulta puolen minuutin erolla hopealle jääneestä Karlssonista ollut haastamaan Johaugia ilman tätä haaveria.

– Todennäköisesti hän olisi tullut vapaan osuuden mukana, mutta olisiko hänestä ollut kuitenkaan haastamaan? Kyllä Johaug lujempaa sen vapaan hiihti.

– Voi olla, että järjestys olisi ollut sama, mutta olisi nähty mielenkiintoisempi taistelu. Kyllähän siinä meni Karlssonilla vähän toistakymmentä sekuntia aikaa ja varmasti hän olisi ainakin perinteisen tullut (Ebba) Anderssonin ja Johaugin kanssa.

Andersson taipui Karlssonille loppukirissä ja otti pronssia.

"Niin isoja eroja"

Kuntoaan arvoituksena ennen yhdistelmäkilpailua pitänyt Krista Pärmäkoski sijoittui 13:nneksi, kuten Niskanen oli miehissä. Pärmäkosken ero keulaan (1.53,4) oli aika lailla samaa luokkaa, joskin miehillä matka oli tuplasti suurempi. Ilman laduille tehtyä suolausta erot olisivat olleet varmasti paljon rujommat.

– Tämäkin kisa näytti, että henkilökohtaista mitalia ajatellen pitäisi tapahtua jotakin niin dramaattista, etten oikein edes tiedä, mitä, Isometsä sanoi Pärmäkoskesta.

– Kuitenkin kaksi minuuttia kärkeen ja lähes puolitoista minuuttia mitaleille. Ne ovat niin isoja eroja.

Tour de Skillä Pärmäkoski antoi merkkejä vaikean kauden alun jälkeen nousukunnosta, mutta ero kärkeen ei ole päivän perusteella ainakaan kaventunut.

– Nyt ollaan taas otettu muutama askel taaksepäin. Ainakaan tämän ekan kisan perusteella vire ei ole kohdallaan.

– Kisoja on toki jäljellä, eikä saa liikaan pessimismiin vaipua, mutta realismia on se, että mitalista ei taistella.

Laura Mononen oli 20:s (+2.59,3), Vilma Nissinen 22:nen (+3.12,0) ja Johanna Matintalo 30:s (+4.01,1). Monosen ja Nissisen suorituksia Isometsä pitää jotakuinkin kunnon edellyttäminä ja joutuu liittämään saman arvion Pärmäkoskeen.

– Se on sinällään merkillistä, kun kaikki muut Suomen naiset sanoivat, että oli hyvä pito. Silloin vika ei ole voiteesta, vaan Matintalo on todennäköisesti yrittänyt hiihtää liian korkealla suksella eikä ole saanut tartuntaa siihen. Nämä menevät urheilijan omaan valinnan, eivät voitelutiimin piikkiin.

"Urheilijoista kiinni"

Isometsä analysoi Suomen onnistuneen huollollisesti toistaiseksi ylipäätään mallikkaasti.

– Näyttää, että Suomella ovat sukset kilpailukykyisessä kunnossa. Varsinkaan luiston osalta ei olla annettu yhtään tasoitusta. Ollaan onnistuttu reagoimaan suolaukseen aika hyvin.

– Normaalissa maailmancupissa suolausta on ani harvoin, niin vie aina vähän aikaa ennen kuin pääsee jyvälle siitä. Suomi pääsi heti jyvälle.

Isometsä kiteyttää, että kaksi vuotta sitten Seefeldin MM-kisoissa oltiin huollollisesti välillä ulalla, mutta nyt ei olla.

– Nyt on urheilijoista tämä homma kiinni.

Seuraavaksi maastohiihdossa kisataan huomenna parisprinttien merkeissä. Suomen naisparina on Jasmi Joensuu ja Krista Pärmäkoski ja miesduona Ristomatti Hakola sekä Joni Mäki.

Oberstdorfin MM-hiihtojen päiväkohtaisen ohjelman näet tästä linkistä ja Suomen joukkueen tästä linkistä!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja