Munasiko Therese Johaug? Jari Isometsä paloittelee sensaation ja lyö pöytään herkullisen arvion Iivo Niskasesta

Holmenkollenin  30 kilometrin perinteisen hiihtotavan maailmancup-kisa ratkesi myös MTV Urheilun asiantuntijan Jari Isometsän mukaan suksenvaihtoon. Yksillä suksilla koko kisan hiihtänyt Norjan Therese Johaug menetti suuren johtonsa, kun Ruotsin Frida Karlsson nousi sukset vaihdettuaan yli minuutin takaa ykköseksi.

Karlsson vaihtoi suksia Ebba Anderssonin, Krista Pärmäkosken ja Charlotte Kallan kanssa 18,6 kilometrissä. Nelikko menetti noin 10 sekuntia ja jäi tässä kohtaa yli minuutin Johaugin perään. Karlsson oli hetkellisesti 19:ntenä, 1.08 minuuttia Johaugin takana.

Johaug jatkoi reilussa johdossa, kun Karlsson ja Andersson tekivät nousuaan ja nykäisivät 22 kilometrin jälkeen muusta joukosta irti. Kaksikko oli tässä kohtaa noin 50 sekuntia Johaugia perässä, mutta kuroi eroa rajusti kiinni.

Andersson putosi lopulta Karlssonin kyydistä, kun 20-vuotias ruotsalainen jaksoi loppuun asti, otti Johaugin sensaatiomaisesti kiinni ja päihitti tämän loppukirissä.

– Oli silmämääräisestikin nähtävissä, että suksenvaihdosta oli iso hyöty. Tänä päivänä nämä, jotka vaihtoivat sukset, pelasivat parempaa taktiikkaa, Isometsä arvioi.

– Äkkiseltään kun ajattelee asiaa, Johaug olisi paremmalla taktiikalla tuon kisan hoitanut, mutta tämä kuuluu 30 kilometrin kisan luonteeseen ja taktiikkaan. Oli tosi mielenkiintoista, että näin kävi.

"Enpäs käy vaihtamassa"

Se, munasiko Johaug, ei ole yksiselitteistä. Isometsä muistuttaa, että suksenvaihtoa määrittää osaltaan se, millainen toinen pari urheilijalla on käytössä.

– Johaugin kohdalla saattoi olla niin – mikä on epätodennäköistä – että hänellä on yksi hyvä pari tuolle kelille. Seuraava pari olisi ollut sen verran huonompi, että hän ajatteli, että "enpäs käy vaihtamassa, tämä luistaa ihan hyvin".

– Ruotsalaisissa puolestaan näki selkeän eron suksienvaihdon jälkeen: Karlssonilla oli parempi suksi kuin Anderssonilla, vaikka he kävivät yhtä aikaa vaihtamassa. Fridalla oli vielä tykkipari karsinassa.

Kun Johaugilla oli 18,6 kilometrissä turvallinen, lähes 47 sekunnin johto, hänellä ei olisi sinänsä ollut suksia vaihtamalla paljon menetettävää.

– Eroa oli niin paljon, että hänen olisi kestänyt suksienvaihto ja silti hän olisi ollut irti porukasta. Kolmenkympin kisassa on myös selvää, että suksi heikkenee loppua kohti. Voide kuluu ja vähän vettyy tuollaisella kelillä, kun joudutaan liisteriä panemaan pitovoiteeksi.

On arvioitava, miten paljon suksi heikkenee.

– Mitä kosteammat ja likaisemmat olosuhteet, sitä nopeammin ja voimakkaammin näin käy. Holmenkollen on myös aika lähellä Oslon keskustaa, ja kyllähän siellä varmaan myös saasteita liikkuu. Lumen pinnassa on aina likaa, vaikka se näyttäisi silmään valkealta kuten tuolla. 

Pärmäkosken kohdalla yllätys

Kerttu Niskanen hiihti seitsemänneksi, Anne Kyllönen yhdeksänneksi, Krista Pärmäkoski 11:nneksi, ja Laura Mononen oli täydentämässä vahvaa suomalaista joukkuepanosta 12. sijallaan. Kun suomalaisnaiset olivat historiassa usein aiemminkin menestyneet Holmenkollenin 30 kilometrin perinteisen kisassa, minkä myötä Isometsä osasi odottaakin Suomelta neljää hiihtäjää 15:n joukkoon.

– Olisi ollut mukavaa, jos joku olisi ollut myös palkintopallitaistelussa, mutta siihen ei ollut tänään oikein mitään mahdollisuuksia. Yllättävää on se, että Pärmäkoski oli vasta kolmanneksi paras suomalainen. On kuitenkin totuttu siihen, että Krista on sen minuutin verran muita edellä.

– Pärmäkoskella hänen seuraava suksensa ei ollut niin hyvä tai hän ei vain jaksanut. Kun laskettiin, näytti että hän pysyi ihan hyvin porukassa.

Isometsä alleviivaa tässä kohtaa peesihyödyn suuruutta.

– Karlsson ajoi Johaugia kiinni pari sekuntia per lasku ja tuli aivan heittämällä kantaan. Kun Karlsson sai Johaugin kiinni, Johaug pysyi kuitenkin laskussa peesissä. Aika paljon huonommallakin suksella pysyy siinä. 

– Voi olla, että Kristan suksi on ollut paljon huonompi, mutta peesiapu auttoi alamäkeen. Peesihyödystä ei ole kuitenkaan ylämäkeen mitään hyötyä, vaan siellä joutuu puskemaan enemmän. 

Iivo Niskanen ykkössuosikki miehissä

Holmenkollenilla ovat huomenna sunnuntaina kisaamassa miehet 50 kilometrillä. Isometsä povaa Iivo Niskaselta suuria.

– Eihän Iivolta voi odottaa kuin voittoa tästä kisasta. Hän on viimeisen perinteisen kisan voittanut (Salpausselän 15 kilometrillä), ja hän hiihti sitä ennen Trondheimissa (30 kilometrin takaa-ajossa) toiseksi nopeimman ajan ja oli oikeastaan senkin kisan paras hiihtäjä. Emil Iversen oli toki vähän nopeampi, mutta hän hiihti norjalaisten letkassa ja Iivo hiihti yksin.

– Voiton odottaminen on yksinkertaista. Mehän saamme täällä sitä odottaa, mutta se on kovan työn takana. Siinä on iso nippu norjalaisia, ja Aleksandr Bolshunovia ei voida ikinä unohtaa näissä geimeissä. Näkisin kuitenkin, että Iivo on sen kisan suurin suosikki, Isometsä summaa.

Lue myös:

    Uusimmat