Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan Mariupolin teatterin isku on ilmiselvä sotarikos

Mariupol kärsinyt silmitöntä tuhoa Venäjän piirityksessä – asukkaat hautaavat omaisiaan kerrostalojen pihoille 3:32
Video maaliskuulta: Mariupol kärsinyt silmitöntä tuhoa Venäjän piirityksessä – asukkaat hautaavat omaisiaan kerrostalojen pihoille

Etelä-Ukrainan Mariupolin teatteriin kohdistunut ilmaisku on ilmiselvä sotarikos, sanoo kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Amnesty International. Järjestön tuoreessa raportissa käydään läpi, miten venäläisjoukot iskivät tarkoituksenmukaisesti ukrainalaissiviilien suojana toimineeseen teatteriin.

– Tähän asti olemme puhuneet epäillystä sotarikoksesta. Nyt voimme selkeästi sanoa, että se oli sellainen ja että sen toteutti Venäjän asevoimat, Amnesty Ukrainan johtaja Oksana Pokalshuk sanoi uutistoimisto AFP:lle.

– Kansainvälisen rikostuomioistuimen on tutkittava tätä iskua sotarikoksena. Kuolemista ja tuhosta vastuussa olevat täytyy saada tuomiolle, Amnesty Internationalin pääsihteeri Agnes Callamard sanoo Suomen Amnestyn tiedotteessa.

Pihan suuri varoitus lapsista tallentui satelliittikuviin

Järjestö sanoo, että teatteri oli tunnistettavissa siviilikohteeksi ja sen etupihalle oli kirjoitettu jättimäisin kirjaimin venäjäksi "lapsia" osoittamaan, että rakennuksessa oli paikalla alaikäisiä. Teksti oli niin suuri, että se oli nähtävissä satelliittikuvista.

– Mariupolissa ei ollut monia sotilaskohteita. He selvästi valitsivat siviilikohteen, Pokalshuk sanoi.

Teatteria pommitettiin maaliskuussa. Amnestyn tiedotteen mukaan iskussa kuoli ainakin 12 siviiliä ja useita haavoittui tai loukkaantui, mutta uhrien määrä on todennäköisesti suurempi. Iskun aikana teatterissa ja sen lähistöllä oli satoja siviilejä.

Moni oli hakeutunut teatterille hakemaan suojaa ja päästäkseen evakuointikyydeille.

Amnestyn tutkijat haastattelivat tuoretta raporttia varten kymmeniä iskusta selvinneitä, tutkivat asejärjestelmiä ja keräsivät digitaalista todistusaineistoa. Järjestön mukaan aineisto osoittaa, että venäläishävittäjä todennäköisesti pudotti kaksi 500 kilon pommia, jotka räjähtivät samanaikaisesti lähellä toisiaan.

Järjestö ei löytänyt aineistoa, joka olisi tukenut Venäjän väitettä, että kyse oli lavastetusta hyökkäyksestä.

Lue myös:

    Uusimmat