Voiko liikalihava pysyä täysin terveenä? Tutkimus selvitti

7:20

Aineenvaihdunnallisesti terveillä liikalihavilla on ajan kuluessa kohonnut riski vakaviin terveysongelmiin. Näin todetaan uudessa tutkimuksessa.

Yllä olevalla videolla lihavuustutkija kertoo, miksi syyllistäminen ei auta laihtumaan – ja mikä oikeasti auttaa.

Lääketieteellisessä Journal of the American College of Cardiology -julkaisussa toukokuussa ilmestyneen tutkimuksen perusteella ihmiset, joilla on ylipainoa lähemmäs 14 kiloa tai enemmän, sairastuvat muita todennäköisemmin myöhemmin elämässä metaboliseen oireyhtymään – vaikka heillä ei olisi tällä hetkellä mitään terveysongelmia.

Metabolinen oireyhtymä on aineenvaihdunnallinen häiriö, joka käytännössä linkittyy usein esimerkiksi diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin.

Tutkimuksessa seurattiin yli 6 800 ihmistä kaikkiaan 12 vuoden ajan. Tutkittavat määriteltiin tutkimuksen alkaessa metabolisesti terveiksi liikalihaviksi (metabolically healthy obese, MHO) sillä perusteella, että heidän painoindeksinsä oli yli 30 ja heillä oli enintään kaksi metabolisen oireyhtymän riskitekijää. Riskitekijöihin luetaan vyötärölihavuus, huonot rasva- ja kolesteroliarvot sekä korkea verenpaine ja -sokeri.

Osallistujien terveys arvioitiin joka toinen vuosi. Kun 12 vuoden seuranta tuli päätökseensä, lähes puolelle osallistujista oli kehittynyt metabolinen oireyhtymä. Riski oli suurempi kuin normaalipainoisilla.

– Metabolisesti terve liikalihavuus ei ole vakaa tai luotettava mittari tulevasta sydän- ja verisuonisairauksien riskistä. Tällä hetkellä ei ole mitään keinoa tietää, kuka kuuluu siihen 50 prosenttiin, joka sairastuu ja kuka ei, tutkimusta johtanut apulaisprofessori Morgana Mongraw-Chaffin on todennut.

Lähteet: Men’s Health, Terveyskirjasto

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja