Ida, 27, kokeili sähkövirtahoitoa masennukseen – näin uusi hoito vaikutti: "Mielialat eivät sahanneet enää niin paljon"

Suomalaistutkijoiden mukaan uuden masennuksen hoitomuodon, tasavirtastimulaation (tDCS), teho on yhtä hyvä kuin masennuslääkkeillä. Seinäjokelainen Ida Niemelä, 27, sai uudenlaista hoitoa neljän viikon ajan. 

Sen jälkeen kun tasavirastimulaatio lisättiin masennuksen Käypä hoito -suositukseen viime vuoden tammikuussa, tDCS-hoitolaitteita on otettu käyttöön lähes kaikissa Suomen sairaanhoitopiireissä ja joissakin yksityisissä lääkärikeskuksissa.

Yksi tasavirtastimulaatiohoitoa saaneista on seinäjokelainen Ida Niemelä, 27. Hän sairastaa masennusta, ahdistuneisuushäiriötä ja syömishäiriötä, joiden vuoksi on ollut kahteen otteeseen osastohoidossa viime syksystä lähtien. 

"Olin toiveikas"

Ensimmäisen osastojakson aikana viime syyskuussa Niemelä huomasi esitteen tasavirtastimulaatiohoidosta, jota järjestettiin Seinäjoella ryhmämuotoisena. 

– En epäröinyt, vaan olin lähinnä toiveikas siitä, että tällainen hoitomuoto on olemassa. Esitteessä kerrottiin, että hoidon teho olisi samaa luokkaa kuin lääkehoidossa, Niemelä kertoo.

Niemellä on takanaan useita lääkekokeiluja, jotka ovat tehonneet vaihtelevasti. Muutaman kuukauden jonotuksen jälkeen Niemelä pääsi tasavirtastimulaatioryhmään, jossa hän sai yhdessä kolmen muun potilaan kanssa hoitoa neljän viikon ajan joka arkipäivä. 

– Suurin työ oli mennä paikan päälle joka päivä. Hoito itsessään ei ollut työlästä. Päähän laitettiin myssy, jossa oli kiinni elektrodeja ja laite napsautettiin päälle yhdestä napista. Pientä nipistelyä tuntui hoitokerran alussa, Niemelä muistelee.

Ensimmäisen hoitoviikon ajan Niemelän pää oli kipeä jokaisen puolen tunnin hoitokerran jälkeen. Lisäksi väsymys vaivasi koko neljän viikon hoitojakson ajan. Myönteisiä vaikutuksia hän alkoi huomata ensimmäisen viikon jälkeen.

– Mielialat eivät sahanneet enää niin paljon, vaikka olinkin hyvin väsynyt. Mitään mullistavaa ihmeparantumista en kokenut.

Niemelän mukaan mielialan heilahteluja tasaava vaikutus on jatkunut myös hoitojakson jälkeen. Hän on kuitenkin edelleen ainakin huhtikuuhun asti jatkuvalla sairauslomalla lähihoitajan työstä, sillä masennus- ja ahdistusoireet hallitsevat kahden lapsen äidin arkea. 

– Olen vasta alkuvaiheessa toipumista ja odotan tehokkaan lääkkeen löytymistä ja myöhemmin psykoterapiaan pääsyä.

Noin 3000 potilasta saanut uutta hoitoa

Laitteen kehittäneen suomalaisyritys Sooman toimitusjohtaja Tuomas Neuvosen mukaan laitteilla on hoidettu tähän mennessä noin 3000 potilasta Suomessa.

Tasavirtastimulaatiossa aivojen etuotsalohkon alueelle johdetaan heikkoa sähkövirtaa. Tehon ajatellaan liittyvän sen tasapainottavaan vaikutukseen.

– Tiedetään, että masennuspotilailla vasemman etuotsalohkon osien toiminta on hieman vähemmän aktiivista kuin terveillä. Sähkövirralla voidaan vaikuttaa aivojen hermoverkkojen toimintaan, kertoo Neuvonen.

Neuvosen mukaan tasavirtastimulaatio sopii parhaiten lievän ja keskivaikean masennuksen hoitoon. Hoitoresistentin, eli lääkkeisiin reagoimattoman masennuksen hoitoon tasavirtastimulaatio ei tutkimusten mukaan ole riittävän tehokas.

Lisätutkimuksia tarvitaan

Suomalaisyritys on kehittänyt kotikäyttöön soveltuvan tDCS-laitteen yhteistyössä Turun yliopistollisen keskussairaalan kanssa, jossa menetelmää on tutkittu vuodesta 2014 alkaen.

Valtaosa Suomessa käytössä olevista laitteista onkin juuri Sooman valmistamia. Maailmanlaajuisesti laitteita valmistaa Neuvosen arvion mukaan tällä hetkellä noin viisi yritystä.

Tasavirtastimulaatiota on tutkittu nykyaikaisin menetelmin vasta 2010-luvulta lähtien, vaikkakin sähköä on käytetty potilaiden hoidossa jo vuosituhansien ajan.

– Tarvitaan vielä lisätutkimusta siitä, millä tavoin ja kenelle suunnattuna toteutettuna tasavirtastimulaatio on kaikkein tehokkainta, Neuvonen sanoo.

Sooman omassa, noin 450 potilaan aineistossa noin 60 prosenttia sai hoitovasteen, kun hoito toistettiin kerran päivässä kolmen viikon ajan.

Hoitovasteen saaminen tarkoittaa, että potilaiden masennuskyselyssä saadut pisteet vähintään puolittuivat hoitojakson jälkeen.

Korona lisännyt laitteiden lainausta

Neuvosen mukaan hoitoon liittyy vähemmän haittavaikutuksia kuin lääkehoitoon ja sen hinta on edullisempi kuin psykoterapian. Yhden 3–4 viikon tasavirtastimulaatiohoitojakson hinta on noin 500 euroa. 

– Potilas voi käyttää tDCS-laitetta itsenäisesti kotona ammattilaisen ohjauksessa, mikä tekee tästä erityisen lupaavan hoitomuodon tulevaisuudessa, Neuvonen kertoo.

Myös suomalaistutkijoiden mukaan tasavirtastimulaatio on hoitomuotona edullinen ja turvallinen ja soveltuu psykoterapian ja lääkehoidon rinnalle. 

Tällä hetkellä ainakin Turun yliopistollinen keskussairaala lainaa tDCS-laitteita potilaille kotikäyttöön. Turun yliopistollinen keskussairaalan ylilääkäri Tero Taiminen kertoo, että koronapandemia on lisännyt tDCS-laitteiden lainausta koteihin viimeisen vuoden aikana. 

Neljä viikkoa hoitoa kokeillut Niemelä olisi valmis testaamaan tasavirtastimulaatiota uudelleen. 

– Täällä Seinäjoella laitteita on vasta neljä, joten jonot ovat aika pitkät, kertoo Niemelä. 

Katso myös video: Vakavan uupumuksen kokenut Tomi Kaukinen ei tunnistanut oireita: "Oireet kuulostivat yrittäjän maanantailta":

Vakavan uupumuksen kokenut Tomi Kaukinen ei tunnistanut oireita:"Kuulostivat yrittäjän maanantailta" 1:11
Yrittäjänä pitkää päivää tehnyt ja Ironman-kisaan treenannut Tomi Kaukinen sanoo lääketieteellisten määrittelyjen tekevän jopa hallaa uupuneelle.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat