Hyvästi, tuore leipä!

Perinteisesti leipä on leivottu isoissa leipomoissa öisin. Viimeksi kuluneen kahden vuoden aikana leipurien yövuorot ovat kuitenkin käyneet vähiin.

- Viimeisen noin vuoden ajan yötyöt ovat vähentyneet selkeästi, ja sen taustalla on kiristynyt kilpailutilanne, jossa teollisuuden pitää olla omista kustannuksistaan erityisen tarkkana, perustelee johtaja Vesa Moisio Vaasan Oy:stä.

Leipureita alan kehitys ei miellytä. Palkanmenetyksen lisäksi kyse on muustakin.

- Kyllä tämä leipominen samanlaisena tulee jatkumaan, mutta se siirretään päivätyöhön ja iltapäivään, ruvetaan valmistamaan iltapäivällä sitä seuraavan päivän leipää, selventää yli 48 vuotta leipomoalalla työskennellyt Rauno Mäkinen.

Isoissa leipomoissa tuotteet valmistuvat yhä useammin jo ennen puoltayötä. Kauppaan ne kuitenkin lähtevät kuten ennekin, aamuvarhaisella. Tuotteet vanhenevat siis leipomon lähettämön lattialla pahimmillaan jopa puolivuorokautta.

Ammattiylpeys koetuksella

Tuore leipä on ollut leipureille kunnia-asia. Ammattiylpeys onkin nyt koetuksella, kun yhä vanhempaa leipää myydään tuoreena. Parasta ennen -merkintä pussinsulkijassa näet pysyy ennallaan, vaikka leivontaa onkin isoissa leipomoissa aikaistettu.

- Parasta ennen -merkinnän periaate on edelleen sama kuin aikaisemmin eli tuotteet merkitään toimituspäivän mukaisesti. Olemme tutkineet jokaisen tuotteen säilyvyyden siten, että tuotteet ovat turvallisia ja tuoteominaisuudet kunnossa viimeiseen käyttöpäivään saakka, Moisio vakuuttaa.

Leivän leivontapäivä saattaa olla siis sama kuin ostopäivä, mutta se voi olla myös ostopäivää edeltävä päivä tai sitten jotakin ihan muuta. Esimerkiksi perjantaina leivottu tuote saattaa lähteä kauppaan sunnuntaina ikään kuin se olisi juuri leivottu.

- Kun täytyy saada leipomon toiminta valtavan tehokkaaksi niin, sitten tehdään tämmöistäkin työtä. Kyllä me ollaan kiinnostuneita työnteosta, mutta halutaan tehdä se rehellisesti, tulkitsee Mäkinen leipureiden tuntoja.

Lue myös:

    Uusimmat