Hyväntekeväisyysjärjestöt ovat saaneet runsaasti lahjoituksia, mutta lisää kaivataan: Näin apua on saatu perille Ukrainaan – "Ehdottomasti paras tapa auttaa nyt"

Ukrainalaisia pakolaisia tulvii Puolaan:"Puolalaiset ovat hämmästyttävän auttavaisia" 1:26
Ukrainalaisia pakolaisia tulvii Puolaan: "Puolalaiset ovat hämmästyttävän auttavaisia".

Avun saaminen paikan päälle Ukrainaan on ollut paikoin haastavaa.

Ukrainan sota herätti monissa suomalaisissa avun auttaa jotenkin. Suuri määrä ihmisiä onkin lahjoittanut eri hyväntekeväisyysjärjestöjen ja organisaatioiden kautta rahaa ukrainalaisten siviilien auttamiseen.

Lue uusimmat tiedot Ukrainan sodasta.

Humanitaaristen toimijoiden mukaan lahjoitusvaroja on kertynyt jo paljon, mutta koska tilanne pahenee Ukrainassa jatkuvasti, myös tarvittavan avun määrä kasvaa ja apua tarvitaan pitkän aikaa.

MTV Uutiset kysyi useilta Suomessa toimivilta järjestöiltä, millaisia määriä lahjoitusvaroja on tähän mennessä kertynyt, mihin nuo varat riittävät ja onko apua saatu jo konkreettisesti perille Ukrainaan.

”Meidän on pystyttävä varmistamaan myös työntekijöidemme turvallisuus”

Pelastakaa Lapset ry:n viestinnän ja varainhankinnan johtaja Sanna Kuusisto kertoo sähköpostitse, että tilanne Ukrainan saaman tuen suhteen elää jatkuvasti.

– Saamme jatkuvalla soitolla yhteydenottoja ihmisiltä ja yrityksiltä, jotka haluavat kauttamme tukea Ukrainaa, Kuusisto kertoo.

Tavalliset ihmiset ja organisaatiot ovatkin Kuusiston mukaan lähteneet erittäin aktiivisesti Ukrainan lasten ja perheiden tueksi.

– Tiistaiaamuun mennessä lahjoituksia on kertynyt jo reilusti yli puoli miljoonaa euroa ja keräystulos kasvaa jatkuvasti. Olen todella kiitollinen jokaiselle lahjoittajalle.

Järjestö on toiminut Ukrainassa vuodesta 2014 alkaen, mutta kriisin eskaloiduttua hätäapu laajennettiin ukrainalaisille lapsille ja heidän perheilleen niin Ukrainassa kuin valtion lähimaissa, joihin perheet pakenevat. Kuusisto kertoo, että järjestön tavoitteena on pystyä tukemaan hätäapukeräyksen turvin 3,5 miljoonaa ukrainalaista lasta ja heidän perhettään.

– Tilanne Ukrainassa elää jatkuvasti ja meidän on pystyttävä varmistamaan myös työntekijöidemme turvallisuus. Toimintoihin voidaan joutua tekemään väliaikaisia alueellisia keskeytyksiä tilanteen niin vaatiessa, mutta pyrimme toimimaan vähintään paikallisten kumppaneidemme kautta taataksemme jatkuvan avun lapsille ja heidän perheilleen maan pahiten kärsimillä alueilla.

Pelastakaa Lapset ry:n kansainvälisen järjestön arvion mukaan hätäaputoiminnan rahoittamiseen tarvittaisiin yhteensä 19 miljoonaa dollaria, eli vajaat 17 miljoonaa euroa. Kuusiston mukaan suomalaisten tekemillä lahjoituksilla on kokonaisuudessa tärkeä merkitys.

Varoja ei kerätä pelkästään tämänhetkiseen kriisiin vaan niillä pyritään varmistamaan pitkäkestoinen tuki Ukrainan lapsille. Tämän takia Kuusisto ei pidä todennäköisenä, että lahjoitusvaroja jäisi käyttämättä, sillä jälleenrakennustyöt sekä tuen tarve jatkuvat vielä pitkään sodan päättymisen jälkeenkin.

28 000 kilon edestä avustustarvikkeita sotaa paenneille ihmisille

Kirkon Ulkomaanavun kautta on kerätty jo yli miljoona euroa lahjoitusvaroja, mukaan laskien seurakuntien antamat alustavat lupaukset, kertoo KUA:n rahoitusjohtaja Ritka Harju sähköpostitse.

– Tarkkaa summaa on vaikeaa antaa: lahjoituksia tulee koko ajan lisää eri kanavia pitkin, ja eri kanavien seurantajärjestelmät ovat eri lailla ajantasaisia, Harju selittää.

Se, onko lahjoitusmäärien summa riittävä toteuttamaan toivotut avustustoimenpiteet Ukrainassa, riippuu Harjun mukaan siitä, miten tilanne maassa kehittyy.

– Tarve tulee olemaan joka tapauksessa suuri: välittömän hätäavun lisäksi esimerkiksi koululaisten kohdalla opetus viivästyy, mikä puolestaan luo pitkäaikaisen avun tarpeen.

Lahjoitusvaroja ei tule Harjun mukaan myöskään jäämään missään tapauksessa ”yli”. Kirkon Ulkomaanapu kuuluu kirkollisten kehitys- ja humanitaarisen avun järjestöjen yhteenliittymään, kansainväliseen ACT-allianssiin, johon kuuluvien KUA:n eurooppalaisten sisarjärjestöjensä avulla KUA pystyy toimittamaan laajasti apua esimerkiksi ruokaturvaan, sanitaation, psykososiaalisen tukeen sekä peruskoulutuksen jatkamiseen.

Unkarissa KUA tekee yhteistyötä Hungarian Interchurch Aid -järjestön kanssa, joka on viime viikonloppuna lähettänyt kaksi kuorma-autollista avustustarvikkeita Ukrainaan pakolaisten auttamiseksi.

–  Kuorma-autoissa oli 28 000 kilon edestä säilykkeitä, jauhoja, sokeria, öljyä, riisiä, pastaa, keksejä, teetä ja hygieniatuotteita. Avustustarvikkeet jaetaan sotaa paenneille ihmisille, Harju kertoo.

Hungarian Interchurch Aidilla on toimintoja sekä Ukrainan länsiosissa että Unkarin ja Ukrainan rajalla pakolaisten auttamiseksi. Harjun mukaan rajaseudulle on tullut viime päivinä tuhansia sotaa pakenevia ihmisiä.

Espoosta lähdettiin kolmella tila-autolla Puolan rajalle hakemaan perheitä turvaan Suomeen. Katso miten valmistelut avustusmatkaa varten ovat sujuneet. Juttu jatkuu videon alla.

Espoosta lähdetään kolmella tila-autolla Puolan rajalle hakemaan perheitä turvaan Suomeen 4:00

UNICEF Suomi on kerännyt jo nyt historian isoimman hätäavun

UNICEFin kehitysyhteistyön ja hätäavun erikoisasiantuntija Tarmo Heikkilä kertoo MTV Uutisille puhelimitse, että tiistaiaamupäivään mennessä lahjoitusvaroja oli kertynyt suomalaisilta jo 3 miljoonaa euroa.

– Se on ehdottomasti isoin ja nopeiten kerätty hätäavun keräyssumma, minkä UNICEF on Suomessa koskaan kerännyt, Heikkilä kertoo.

Valtaosa lahjoituksista on tullut yksityishenkilöiltä, mutta myös yritykset ovat lähteneet mukaan kasvavissa määrin. Suomi oli Heikkilän mukaan myös yksi ensimmäisistä maista, joissa alettiin keräämään lahjoitusvaroja Ukrainaan yksityisiltä henkilöiltä.

Avuntarve lisääntyy Heikkilän mukaan Ukrainassa päivittäin ja UNICEFin pyytämä hätäavun määrä on kasvanut muutamassa päivässä noin nelinkertaiseksi siitä, mitä kaksi päivää sotatoimien alkamisen jälkeen oltiin arvioitu riittäväksi summaksi.

– Rahaa on saatu kerättyä paljon, mutta jotta saisimme tehtyä kaiken, mitä olemme suunnitelleet tekevämme ihmisten hyväksi Ukrainassa, varojen keräys jatkuu varmasti vielä pitkäänkin.

UNICEFilla on Ukrainassa maatoimisto Kiovassa ja kenttätoimistoja varsinkin Itä-Ukrainan alueella, jossa tilanne on järjestön mukaan edelleenkin yksi hankalimmista. Alueella oli vaikeuksia jo ennen viimeaikaisten sotatoimien alkua.

Heikkilän mukaan kaikki toimistot ovat edelleen toiminnassa, ja lisäksi järjestöllä on maassa ”liikkuvia palveluita”. Liikkuvien klinikoiden tarjoamat psykososiaalisen tuen palvelut on toistaiseksi pystytty tarjoamaan vain puhelimitse.

– Ihmiset ovat pystyneet soittamaan ja keskustelemaan sosiaalityöntekijöiden kanssa tukitarpeista esimerkiksi traumatisoivissa tilanteissa tai jos lapsi on joutunut vaikka erilleen perheestään.

Usealla alueella on ollut Heikkilän mukaan viime päivinä niin vahvaa tulitoimintaa, ettei järjestö ole päässyt täysipainotteisesti toimittamaan kaikille alueille hätäaputarvikkeita. Järjestö peräänkuuluttaakin tulitauon tärkeyttä, jotta apu saataisiin sitä eniten tarvitseville.

Järjestöjen avun koordinointi tärkeää

Tarmo Heikkilän mukaan tällä hetkellä on erityisen tärkeää, että avunantajat toimivat tiiviissä yhteistyössä toistensa kanssa.

– Ukrainassa on käynnissä iso humanitaarinen katastrofi ja avun määrä tulee olemaan merkittävä. Tällaisessa tilanteessa koordinaation tärkeys on todella iso, Heikkilä summaa.

Heikkilän mukaan on todella hienoa, että avustushalukkuutta on runsaasti ja että ihmiset ovat lähteneet keräämään avustustarvikkeita myös Suomessa.

– Paikan päällä tilanne on niin kaoottinen, että itse olemme tietenkin sitä mieltä, että rahallisen tuen antaminen luotettaville ja keskenään tiivistä yhteistyötä tekeville avustusjärjestöille kuten UNICEFille on ehdottomasti paras tapa auttaa nyt tässä hetkessä, Heikkilä toteaa.

Isona toimijana avustusjärjestö pystyy hankkimaan avustustarvikkeita lähialueilta isoissa volyymeissa, jonka lisäksi järjestöt tekevät jatkuvaa kartoitusta siitä, minkälaisia tarvikkeita missäkin juuri sillä hetkellä tarvitaan.

– Pystymme järjestämään avun konkreettisen jakelun tehokkaasti ja oikeudenmukaisesti.

MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Petri Saraste pääsi kuin ihmeen kaupalla täpötäyteen junaan Kiovasta Puolaan. Katso millainen kaaos juna-asemalla vallitsee. Juttu jatkuu videon alla.

MTV:n kirjeenvaihtaja pääsi kuin ihmeen kaupalla täpötäyteen junaan Kiovasta Puolaan:"Täysi kaaos" 2:38

Hätäapua maasta paenneille pakolaisille

Suomen World Visionin oma keräys on juuri käynnistynyt ja lahjoituksia tulee koko ajan lisää, kertoo toiminnanjohtaja Annette Gothóni sähköpostitse. Ukrainaan kohdistetaan myös järjestön yleisen katastrofirahaston lahjoituksia. Tiistaipäivällä lahjoitusvaroja oli koossa yhteensä 130 000 euroa.

– World Vision varautuu isoon hätäapuoperaatioon ja seuraa tilannetta tarkasti. YK arvioi, että pakolaisia voi kriisin jatkuessa olla jopa viisi miljoonaa. Jos tämä toteutuu, avuntarve tulee olemaan valtava myös jatkossa, Gothóni kommentoi.

Gothóni ei pidä tällä hetkellä todennäköisenä, että lahjoitusvaroja tulisi olemaan yli tarpeiden.

– Mikäli lahjoitusvaroja jää yli, ne käytetään lasten hädän lievittämiseksi Ukrainassa ja sen naapurimaissa. Tiedämme aiemmista konflikteista, että ne aiheuttavat pitkäkestoisia fyysisiä ja psyykkisiä ongelmia lapsille ja heidän perheilleen.

World Visionin hätäapuoperaatio pakolaisten auttamiseksi on käynnistynyt Romaniassa. Pakolaisille jaetaan hygieniapakkauksia, jotka sisältävät saippuaa, pesuainetta, nenäliinoja, kuukautissuojia, pienen ensiapulaukun, hammastahnaa ja hammasharjan.

Ihmisille jaetaan myös prepaid sim-kortteja ja lapsiperheille vaippoja, puhdistusaineita sekä muita lastenhoitotarvikkeita.

– Lapset ovat erityisen haavoittuvassa asemassa. He saattavat joutua erilleen vanhemmistaan, mikä lisää lapsiin kohdistuvan väkivallan ja hyväksikäytön riskiä. Valmistaudumme antamaan lapsille ja heidän perheilleen psykologista ensiapua ja edistämään lasten koulunkäynnin jatkumista, Gothóni kertoo.

Lääkärit ilman rajoja tarjoaa sairaanhoitoa kriisin keskellä

Samuli Tarvainen, Lääkärit Ilman Rajoja Suomen toimiston varainhankintapäällikkö kertoo sähköpostitse, että lahjoitusvaroja on kertynyt viime päivinä huomattavasti enemmän kuin normaalisti.

–  Lääkärit Ilman Rajoja -järjestöllä on merkittävät hätäapureservit juuri tällaisten tilanteiden varalta jo olemassa, ja niiden turvin pystymme tarjoamaan sairaanhoitoa kriisien keskellä heti, kun tarve niin vaatii, Tarvainen kertoo.

Järjestön periaatteena on pääsääntöisesti kerätä kohdentamattomia lahjoituksia, minkä vuoksi heillä on jo nyt käytössään merkittävät hätäapureservit.

–  Sen vuoksi voimme toimia nopeasti siellä, missä hätä on suurin – ilman, että välittömästi kriisin puhjetessa tarvitsemme kohdennettuja lahjoituksia. Avun tarpeen pitkittyessä lahjoitukset ovat elintärkeitä, ja siksi keräämme lahjoituksia hätäapurahastoomme vastataksemme humanitaarisiin tarpeisiin.

Hätäapurahaston kautta varoja voidaan ohjata muuttuvien olosuhteiden perusteella juuri sinne, missä niitä eniten tarvitaan.

Tarvaisen mukaan avun tarve Ukrainassa on tällä hetkellä valtava ja järjestö selvittää tällä hetkellä, miten he voisivat parhaiten auttaa.

– Olemme yhä paikan päällä Ukrainassa. Logistiikkakeskuksemme valmistelevat lääketieteellisiä tarvikkeita nopeaa lähetystä varten. Selvitämme myös mahdollisuutta lähettää työntekijöitä Ukrainan naapurimaihin joko vastaamaan Ukrainassa syntyviin tarpeisiin tai antamaan humanitaarista lääketieteellistä apua naapurimaista turvaa hakeville ihmisille, Tarvainen kertoo.

Apua tarvitaan todennäköisesti vielä vuosia

Humanitaarisen avun päällikkö Maija Saarni Fidasta painottaa, että yhtä tärkeää kuin avun nopea perille saaminen on avun hyvä koordinointi, jotta oikeaa apua saadaan oikeaan paikkaan – ja että apua pystytään antamaan pitkään.

Fidan keräykseen on kertynyt muutamassa päivässä noin 140 000 euroa. Saarni kertoo sähköpostitse, että järjestö ennakoi keräyksen tuottavan ainakin puolisen miljoonaa euroa seuraavien viikkojen aikana.

– Olemme kiitollisia lahjoituksista, joiden avulla pystyimme aloittamaan avustustoiminnan nopeasti. Avun tarve on kuitenkin valtava ja jatkuu vielä pitkään. 

Saarnin mukaan Ukrainan humanitaarinen kriisi tulee olemaan pitkäaikainen eli apua siellä ei tarvita pelkästään juuri nyt, vaan vielä ehkä jopa vuosia.

Fidan ensimmäinen avustuserä on jo ohjattu läntiseen Ukrainaan.

– Užhorodissa, Slovakian rajan tuntumassa, kumppanimme aikoo avullamme perustaa hätämajoituksen pakolaisille. He myös jakavat ihmisille muun muassa ruoka-apua ja vaatetusta, Saarni kertoo.

Tilanne maan sisällä on haastava jatkuvasti pahenevan sotatilan vuoksi, mutta Saarnin mukaan koko ajan käydään keskusteluja muiden järjestöjen kanssa myös muiden avustuskanavien avaamisesta Ukrainaan.

Seuraava Fidan avustuserä käytetään Unkarissa, jossa Fidan yhteistyöjärjestö Unkarin Romanimissio on järjestänyt hätämajoitusta 300 ihmiselle.

Lue myös:

    Uusimmat