Talvi lähestyy ja Venäjä moukaroi Ukrainan voimalaitoksia – avustusjärjestöt käyvät omaa taisteluaan ihmisten hengissä pitämiseksi

Näin SPR arvioi talven vaikeuttavan ukrainalaisten siviilien elämää 0:40
Näin SPR arvioi talven vaikeuttavan ukrainalaisten siviilien elämää

Suomalaisten auttamishalu Ukrainan sodan uhreja kohtaan ei ole laantunut.

Ukrainalaisten siviilien elinolosuhteet voivat talven myötä huonontua entisestään. Näin arvioi SPR:n kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Marko Korhonen MTV:n Uutisaamun haastattelussa.

Venäjä on iskenyt viime viikot rajusti Ukrainan energiahuollon infrastruktuuria vastaan.

Vapautetuillakin alueilla useat kylät ja kaupungit on jauhettu sodan melskeessä palasiksi, eivätkä normaalin elämän kannalta kriittiset toiminnot toimi normaalisti.

– Sähköä, puhdasta vettä ja lämpöä puuttuu. Huonoimmillaan tilanne menee siihen, että ihmiset joutuvat hakemaan turvaa muualta kuin kotoa, ja siirrytään muualle Ukrainaan tai maasta pois, SPR:n Korhonen tiivistää alkutalven olosuhteet.

SPR on lähettämässä Ukrainaan muun muassa siirreltäviä generaattoreita. Lisäksi SPR avustaa ukrainalaisia siviilejä rahallisesti, jotta nämä selviäisivät edes elämän peruskustannuksista.

– SPR pyrkii aina auttamaan heitä, joilla menee kaikista huonoiten. Idässä, missä taistellaan, priorisoimme tarvikeapua ihmisten hengissä pitämiseksi ja infran korjaamiseksi.

Läntisessä Ukrainassa Punainen risti puolestaan tukee esimerkiksi ihmisten perustoimeentuloa rahallisesti sekä yrittää avustaa perusarjen ylläpitoa. 

Pilkahdus normaalia elämää

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Kirkon Ulkomaanavun viestintäpäällikkö Erik Nyström kertoo järjestön antavan rahaa muun muassa koulujen kunnostamiseen ja eristämiseen.

– Koulutus on todella tärkeä asia perheille, lapsille ja nuorille, kuten moni muukin asia, mitä arkeen kuuluu. Sodassa yli 2500 koulua on vaurioitunut tai tuhoutunut täysin.

– Haluamme, että koulunkäynti olisi mahdollista ja joissain paikoissa myös lähiopetus, jos paikoissa on toimivat pommisuojat.

Lisäksi ukrainalaisille järjestetään psykososiaalista tukea.

– Henkinen kuormitus on todella valtava lapsille, nuorille, opettajille ja vanhemmille.

Nyström muistuttaa, että sodan keskellä arjen rutiinit sekä asiat, joiden parissa ajatukset saa edes hetkeksi pois sodasta, ovat erittäin tärkeitä.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Talvi tulee ja Venäjä tuhoaa sähkölaitoksia - millaista apua Ukraina tarvitsee? 9:12
Talvi tulee ja Venäjä tuhoaa sähkölaitoksia - millaista apua Ukraina tarvitsee?

Sekä SPR:n että Kirkon Ulkomaanavun kokemusten perusteella suomalaisten auttamishalu on edelleen korkealla, vaikka aivan sodan alkuvaiheessa ollut suoranainen vyöry onkin sittemmin laantunut.

– Edelleen meille tulee lahjoituksia ja vapaaehtoisia, jotka kysyvät, miten ukrainalaisia voitaisiin auttaa, SPR:n Marko Korhonen sanoo.

Kirkon Ulkomaanavun Nyström kertoo, että tukea Ukrainassa tarvitaan vielä pitkään.

– Olemme todella kiitollisia siitä, mitä tähän saakka on tullut. Tämä vaatii sinnittelyä, koska tilanne ei ratkea lähiaikoina.

Lue myös:

    Uusimmat