Suomi toimittaa Ukrainaan varavoimalaitteita ja energiahuoltoapua – "Apua tarvitaan valtavasti"

Näin SPR arvioi talven vaikeuttavan ukrainalaisten siviilien elämää 0:40
Näin SPR arvioi talven vaikeuttavan ukrainalaisten siviilien elämää.

Venäjä pyrkii tuhoamaan ohjusiskuillaan Ukrainan energiahuollon. Ukrainan hallitus lupaa perustaa suojia, vettä ja lämpöä kansalaisilleen, kehottaen heitä säästämään energiaa talven tullessa. EU-maat antavat Ukrainalle myös siviiliapua.

Jopa kymmenen miljoonaa ukrainalaista joutuu olemaan pitkiä aikoja ilman sähköä Venäjän hyökkäysten takia.

Maa tarvitsee ulkopuolista apua energiainfrastruktuurin uudelleen rakentamiseksi, ja paikkaavia toimenpiteitä. Esimerkiksi EU-maiden kaupunkien verkosto Eurocities aikoo toimittaa Ukrainaan generaattoreita.

Monenlaisen siviiliavun ohella Suomesta viedään Ukrainaan myös energia-apua.  

– Etenkin tässä viime aikoina on saatu muun muassa varavoimalaitteita eri toimijoilta lahjoituksina, ja se on erittäin tärkeää koska Ukrainassa talvi on jo läsnä. Apua tarvitaan valtavasti, etenkin energiasektorin tarve on suuri, sanoo Pauliina Eskola, kansainvälisten asioiden johtaja sisäministeriössä.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Suomalaiset haluavat auttaa ukrainalaisia – SPR kertoo, miten se näkyy 6:14
Suomalaiset haluavat auttaa ukrainalaisia – SPR kertoo, miten se näkyy.
.

Sisäministeriön apu EU:n kautta

Ministeriö on antanut apua Ukrainaan usean miljoonan euron arvosta. Suuri osa siitä on lahjoituksia yritykset ja viranomaisilta, ja osan ministeriö hankkii itse. Apu kanavoidaan EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta, eli avun perille menon koordinoi Euroopan komissio.

– Ukrainaan Suomesta on viety tähän mennessä erilaista siviilipuolen materiaaliapua, muun muassa ambulansseja, sammutusautoja, pelastustoimen tarvikkeita, varavoimalaitteita ja hätämajoitteita, Eskola sanoo.

Hyökkäyssota on kestänyt kohta yhdeksän kuukautta. Suomalaiset jaksavat yhä tukea Ukrainaa ja ukrainalaisia moni tavoin.

– Suomen Punainen Risti on saanut avustuksia noin 36 miljoonaa sodan aikana yksityishenkilöitä ja yrityksiltä. Lisäksi ulkoministeriö on myöntänyt Punaisen Ristin kansainvälisen komitean tueksi neljä miljoonaa euroa, sanoo Marko Korhonen, SPR:n kansainvälisen katastrofiavun päällikkö.

Lahjoituksia yhä puoli miljonaa kuukaudessa

SPR saa yhä noin puoli miljoonaa euroa kuukaudessa lahjoituksina. Korhonen pitää sitä merkittävänä summana, koska yleensä pitkän kriisin aikana lahjoitukset pikkuhiljaa pienenevät.

– Tällä hetkellä Punainen Risti antaa talvivarautumista varten, hankitaan generaattoreita, hankitaan lämmittimiä, autetaan ihmisiä korjaamaan taloja, tuhoutuneita ikkunoita, ja lisäksi annetaan käteisapua perustoimeentulon edellytyksiin, eli saavat ruokaa, sähköä ja lämpöä, kertoo Korhonen.

Mutta suuri tarve on energiahuollon lisäksi myös terveydenhuollon tuelle.

– Kun maan sisäiset pakolaiset siirtyneet maan sisällä eri puolille, se rasittaa sitä terveydenhuoltojärjestelmään, koska ihminen joka pakenee niin pakenee ikävä kyllä kaikkine tauteineen ja hoitotarpeiden kanssa eli ihan perusterveydenhuolto vaatii ihan älyttömästi tukea, Korhonen muistuttaa.

Paavi yhdisti Stalinin hirmutekoihin

Siviilikohteisiin hyökkääminen on vastoin sodan oikeussääntöjä.

Paavi Franciscus vertasi puheessaan tänään Vatikaanissa näitä Venäjän sotarikoksia Neuvostoliiton diktaattorin Josif Stalinin Ukrainassa 1930-luvulla toteuttamaan, miljoonia ukrainalaisia tappaneeseen holomodoriin. Moni pitää tätä nälänhätää kansanmurhana.   

Lue myös:

    Uusimmat