Mainos

Ukrainan lapset tarvitsevat apua - näin UNICEF auttaa

Ukrainan lasten hätä on saanut suomalaiset lahjoittamaan ennätyksellisen summan UNICEFin kautta. UNICEF laajentaa apuaan Ukrainassa ja naapurimaissa.

Yhdeksänvuotias Tatiana puristaa pientä koiraansa sylissään ja jaksaa vielä hymyillä kuvaajalla. Hän on paennut Ukrainasta Moldovan puolelle osan perheestään kanssa. Osa sisaruksista on joutunut jäämään Ukrainaan.

 – Olen huolissani siskostani, joka on sairaalassa Ukrainassa, ja veljestäni. Haluan mennä kotiin. Haluan, että sota loppuu, hän sanoo.

Tatiana perheineen oleskelee tilapäisessä pakolaiskeskuksessa lähellä Palancan raja-asemaa.

UNICEF on äskettäin toimittanut keskukseen neljä tonnia hygieniatarvikkeita: muun muassa vauvojen vaippoja, kosteuspyyhkeitä ja desinfiointiainetta. Lisäksi UNICEF on jakanut lapsille satoja pehmoleluja ja pelejä. Kriisin keskellä on erityisen tärkeää, että lapset saavat olla lapsia ja leikkiä välillä.

Suomalaisten auttamishalu luo toivoa

– Ukrainan lasten ja perheiden tilanne on sydäntäsärkevä, mutta suomalaisten auttamishalu luo toivoa, sanoo Suomen UNICEFin pääsihteeri Marja-Riitta Ketola.

– UNICEF on Ukrainassa ja naapurimaissa paikan päällä, ja suomalaisten tuella pystytään tekemään paljon. Avuntarve kasvaa jatkuvasti ja jokainen lahjoitus auttaa.

Kriisi koskettaa kaikkia Ukrainan 7,5 miljoonaa lasta.

Töitä kellon ympäri  

– Humanitaarisen avun tarve Ukrainassa kasvaa hetki hetkeltä, ja UNICEF työskentelee kellon ympäri avun lisäämiseksi, kertoo UNICEFin humanitaarisen työn asiantuntija Tarmo Heikkilä.

UNICEF toimittaa ja varastoi hätäaputarvikkeita konfliktialueille ja alueille, joilla liikkuu paljon maansisäisiä pakolaisia.

Donetskin alueella Itä-Ukrainassa UNICEFilla on liikkuvia terveystiimejä. UNICEF myös tukee viranomaisia äskettäin Länsi-Ukrainassa levinneen polioepidemian tukahduttamisessa sekä koronan leviämisen pysäyttämisessä.

Kolmetoista liikkuvaa lastensuojeluyksikköä tarjoaa psykososiaalista tukea traumatisoituneille lapsille ja auttaa erityisen haavoittuvassa asemassa olevia lapsia ja perheitä, kuten vammaisia ja perheestään eroon joutuneita lapsia.

Lisäksi UNICEF auttaa vahingoittuneiden koulujen kunnostamisessa, tarjoaa käteisavustuksia eniten apua tarvitseville perheille ja kunnostaa vahingoittuneita vesi- ja sanitaatiojärjestelmiä.

Kiivaat taistelut vaikeuttavat avun saamista perille. Lentokuljetuksia ei pystytä toteuttamaan, mutta UNICEF etsii jatkuvasti vaihtoehtoisia reittejä avun toimittamiseen, pääasiassa maitse.

UNICEF auttaa myös naapurimaissa

Ukrainasta on paennut jo yli puoli miljoonaa ihmistä, joista suuri osa on lapsia ja naisia. Pakenevat perheet ovat välittömän avun tarpeessa.

UNICEF organisoi parhaillaan hätäapukeskusten käyttöönottoa Moldovassa, Slovakiassa, Puolassa, Romaniassa, Unkarissa jaTšekin tasavallassa suosituimpien pakolaisreittien varrelle. Vastaavia keskuksia käytettiin vuosien 2015–2016 pakolaiskriisin aikana.

Näissä keskuksissa pakenevat perheet saavat yhdestä paikasta erilaisia palveluja. Keskuksissa esimerkiksi jaetaan hätäaputarvikkeita, ja niissä on turvallisia tiloja äideille ja lapsille levähtämistä ja leikkimistä varten.

– UNICEF ei jätä Ukrainan lapsia, olivatpa he missä tahansa, Tarmo Heikkilä toteaa.

Tule mukaan auttamaan

Voit auttaa Ukrainan lapsia Suomen UNICEFin kautta:


Lue myös:

    Uusimmat