Hyödyt ja haitat: Kannattaako sitruunavettä juoda joka päivä?

Miltä kaksi litraa vettä näyttää käytännössä? 0:54
Aikuisten tulisi saada päivässä 2–3 litraa nestettä, josta puolet juotuna ja puolet ruoan mukana. Tältä 2 litraa vettä näyttää käytännössä.

Sitruunavesi on suosittu virvoke ainakin, jos on sosiaalista mediaa uskominen. Onko sillä kuitenkaan merkittäviä vaikutuksia yleiseen terveyteen, niin kuin moni väittää?

Monet sosiaalisen median hyvinvointivaikuttajat vannovat päivittäisen sitruunaveden voimaan, kertoo New York Post. Vastapuristetun sitruunan lasilliseen kylmää vettä sekoitettuna väitetään edistävän painonpudotusta, tasoittavan hipiää, auttavan aineenvaihduntaa ja tasapainottavan kehon ph-tasoja. 

Aika kovia väitteitä lasillisesta H2O:ta ja sitruunaa. 

Osassa väitteitä voi olla jotain perää, kun taas osassa ei niinkään. 

Sitruunavesi ja C-vitamiini

Sitruuna on erinomainen C-vitamiinin lähde. Sitruunan nauttiminen voi vahvistaa kehon vastustuskykyä, erityisesti flunssa- ja influenssakaudella. Kehon immuniteettia vahvistavan vaikutuksen lisäksi C-vitamiinilla on tärkeä tehtävä aivojen toiminnan tukemisessa, ihossa, sekä sydämen ja luuston terveydessä.

Sitruunasta puristettu mehu lisää myös mikromineraalien saantia veteen sekoitettuna. Se voi tehostaa nesteytystä, joka usein saattaa monelta unohtua vuoden pimeimpinä ja kylmimpinä kuukausina. 

Sitruunaveden nauttimisen kanssa kannattaa kuitenkin olla maltillinen. Sitruunanmehu on niin hapanta, että se voi kuluttaa hammaskiillettä, mikä voi aiheuttaa vihlontaa. 

Sitruunavesi nesteyttää

Aikuisten tulisi saada päivässä 2–3 litraa nestettä, josta puolet juotuna ja puolet ruoan mukana. Harva ihminen kuitenkaan juo päivän aika tarpeeksi vettä.

Pyrkiessäsi juomaan päivän aikana vaadittavan määrän vettä voi lasillinen tai pari sitruunavettä auttaa saavuttamaan päivän tavoitteen.

Sitruuna tuo makua veteen ja voi sen takia olla varteenotettava vaihtoehto sokerisille mehuille ja limsoille. Makean perään haikailevan kannattaa sekoittaa sitruunaveden sekaan hiukan steviaa tai munkkihedelmää. 

Vedensaantia voi pönkittää myös sekoittamalla veden sekaan tuoretta minttua, basilikaa tai kurkkua, jos vesi sinällään ei makuna kuulu suosikkeihin.

Kannattaako sitruunavettä juoda joka päivä?

Ennen kuin kiiruhdat kaupan heviosastolle tyhjentämään sitruunahyllyä, harkitse seuraavaa. Vaikka lasillisessa sitruunavettä ei ole päivittäin nautittuna mitään pahaa, voi se aiheuttaa oireita ihmisille, jotka kärsivät erilaisista ruoansulatuskanavan ongelmista, kuten refluksista.

Lisäksi niin kuin aiemmin mainittiin, voi sitruunavesi myös vaurioittaa hammaskiillettä. 

Sen takia voi olla järkevää vaihdella sitruunan paikalla erilaisia yrttejä, juureksia ja hedelmiä, joilla voit maustaa vettä, sen sijaan, että käyttäisit aina vain samaa hedelmää.

Asiantuntijat teilaavat myös sosiaalisessa mediassa näkyneen trendin, jossa veden sekaan sekoitetaan pulveroitua sitruunankuorta. 

Hedelmänkuori sisältää runsaasti luontaisia kasvien torjunta-aineita, jotka suojaavat hedelmän sisusta. Kuoren nauttiminen voi joillakin ihmisillä johtaa vakaviin tulehdustiloihin ja munuaisongelmiin, kuten nivelkipuun.

Sitruunan kuoren syömisen sijaan kuorta kannattaa käyttää kodin siivouksessa tai huoneilman tuoksuvana raikastajana. 

Vaikka sitruunavesi ei todellisuudessa ehkä täysin eläkään vastaamaan sen ympärillä pyörivään ylistävään hypetykseen, voi se silloin tällöin nautittuna olla mainio osa terveellistä ja monipuolista ruokavaliota. 

Tältä näyttää puoli kiloa vihanneksia, hedelmiä ja marjoja 1:26
Kasvikunnan tuotteet sisältävät luonnostaan paljon vitamiineja. Katso videolta neljä tapaa saada päivän saantisuositus täyteen.
 

Lue myös:

    Uusimmat