Hylättyjen tuontielintarvikkeiden määrä kasvoi

Määräysten vastaisten tuontielintarvike-erien määrä kasvoi vuoden alkupuolella. Tulli hylytti noin kymmenen prosenttia tutkimistaan tuontielintarvike-eristä tammi-kesäkuun välisenä aikana.

Tullilaboratorio tutki 1 112 maahantuotua elintarvike-erää, joista 106 erää tuli hylätyksi. Vuotta aiemmin hylättyjen erien osuus tutkituista oli 8 prosenttia.

Kauppoihin asti eivät ehtineet muun muassa osa pakastevadelmista, appelsiineista, paprikoista, riisistä, soijakastikkeista ja maapähkinöistä.

Erityisesti maapähkinätuonti on ollut alkuvuonna ongelmallista: tullilaboratoriossa tutkituista 13 maapähkinäerästä seitsemän oli määräysten vastaisia. Pulmana oli pähkinöiden liian suuri aflatoksiinipitoisuus. Aflatoksiinit ovat homeiden erittämiä myrkyllisiä yhdisteitä, jotka voivat aiheuttaa muun muassa maksasyöpää.

Yleisimmät syyt elintarvikkeiden hylkäyksille tullissa olivat torjunta-ainejäämät, pakkausmerkinnät sekä mikrobiologinen laatu.
(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat