Huumetyöntekijät pyysivät pääsyä Tor-verkon pahamaineiselle kauppapaikalle – hämärän palvelun ylläpitäjiltä yllättävä vastaanotto

7:06
Pahamaineinen huumekauppapaikka toivotti päihdetyöntekijät tervetulleiksi – huumeidenkäyttäjät saavat apua netissä.

Huumeiden käyttäviä auttavien järjestöjen on mentävä sinne, missä heidän asiakkaansa ovat. A-klinikkasäätiön Verkko-Vinkki kohtaa huumeita käyttäviä siellä, missä nämä ostavat aineensa: huumeiden kauppapaikalla, salatussa Tor-verkossa.

Verkko-Vinkin projektikoordinaattori Juho Sarvanko kertoo, että Tor-verkossa käytävä huumekauppa oli tullut tietoon asiakastyön yhteydessä, ja se herätti ajatuksen viedä Tor-verkkoon myös huumeita käyttäville tarkoitettua terveysneuvontaa.

Toimintaympäristöksi valikoitui salatussa Tor-verkossa toimiva Torilauta. Se on kuvalautatyyppinen keskustelupalsta, jossa huumekauppiaat julkaisevat myynti-ilmoituksia tarjolla olevista huumausaineista. Sivusto on jaoteltu eri paikkakuntien omiin myyntialueisiin, ja asiakkaat ottavat yhteyttä myyjiin esimerkiksi anonyymiä Wickr Me -sovellusta käyttämällä tarkemman kauppatilanteen sopimiseksi.

Päihdetyöntekijät otettiin ilolla vastaan

Järjestö päätyi ottamaan yhteyttä Torilaudan ylläpitoon ehdottaen omaa osastoa, jossa heidän kanssaan voisi keskustella terveyteen liittyvistä aiheista.

– Lähestyimme heitä ja kerroimme, että olemme kiinnostuneita tekemään haittoja vähentävää terveysneuvontaa Torilaudalla. Ideana on tarjota tietoa päihteiden käytön haittojen vähentämisestä, ja että meidän ei ole tarkoitus tulla tuomitsemaan tai moralisoimaan päihteiden käyttöä, Sarvanko kertoo.

Viestin lähettämisen jälkeen odotettiin, miten yhteydenottoon suhtaudutaan.

– Oli jännitys, että suhtautuvatko he meihin todella kriittisesti, että "ei me haluta tänne mitään A-klinikkasäätiön tyyppejä". Mutta he ottivat tosi ystävällisesti meidät mukaan sinne ja olivat iloisia että tultiin. Se lähti todella nopeasti käyntiin, Sarvanko kertoo.

Heillä ei ole tietoa ylläpitäjien henkilöllisyydestä, sillä ylläpitoon oltiin yhteydessä salattujen viestiyhteyksien avulla. Torilaudan kaltaisen palvelun ylläpitäminen johtaisi rikosepäilyyn, vaikka oikeuskäytäntöä ei aihepiiristä vielä ole.

Ohjeita turvallisemmasta käytöstä käytön lopettamiseen

Nyt Verkko-Vinkillä on sivuilla oma viestiketju, jossa he esittelevät itsensä ja toimintansa. Ihmiset voivat anonyymisti joko kommentoida ja laittaa kysymyksiä viestiketjuun tai laittaa kysymykset yksityisesti viestinä huumekaupoissakin käytetyllä Wickr Me-sovelluksella nimimerkkiä käyttämällä. 

– Kätevää, kun ihmisillä oli se jo valmiiksi puhelimissa, niin oli pieni kynnys ottaa yhteyttä, Sarvanko kertoo.

Tänä vuonna noin 90 prosenttia kysymyksistä onkin tullut sovelluksen kautta.

Kysymyksiä on laidasta laitaan, ja hankkeen työntekijät julkaisevat kirjoittamiaan vastauksia kaikkien käyttäjien luettavaksi. Osa on esimerkiksi kiinnostuneita päihteiden ja lääkkeiden yhteisvaikutuksista ja riskeistä. Osa taas kysyy, pitäisikö lääkäriin lähteä huumeiden pistämisestä seuranneiden oireiden vuoksi.

Verkko-Vinkki kertoo myös erilaisista huumeita käyttäville tarkoitetuista palveluista ja niiden yhteystiedoista sekä C-hepatiitin kaltaisten veren kautta leviävien tautien välttämisestä ja hoidosta.

– Jos kokee, että jonkun päihteen käyttö on liiallista ja haluaisi apua, annamme vinkkejä ja neuvoja käytön vähentämiseen ja lopettamiseen. On voinut myös alkaa ilmetä jotain oireita käytön vuoksi ja kysytään, miten kannattaisi toimia, Sarvanko kertoo. 

Hän mainitsee osan pyytävän apua esimerkiksi lääkkeiden väärinkäytön tai kannabiksen käytön omatoimiseen vähentämiseen, osa taas on kiinnostunut tiedoista vieroittautumisessa auttavista tahoista.

Päihdetyöntekijöille ei tullut kritiikkiä

Vaikka voisi kuvitella, että myyjille on ongelma, että kauppapaikalla toimii joku ostajia irti huumeista auttava ja aineiden kysyntää vähentävä taho, ei Verkko-Vinkkiin ole Sarvangon mukaan tullut toiminnasta kielteistä palautetta. 

Sarvanko itse ei osaa ottaa kantaa myyjien etiikkaan, mutta arvelee, ettei huumekauppiaatkaan välttämättä toivo, että heidän asiakkaillaan olisi ongelmia.

– Emme ole ainakaan saaneet mitään kritiikkiä siitä, että autamme jotakuta vähentämään käyttöä.

Tähän mennessä palvelu on vastannut yli 300 kysymykseen, ja tavoittaa huomattavan määrän huumeita käyttäviä. Torilaudalla lähetetään tavallisena päivänä hänen mukaansa kokonaisuudessaan jopa 5000–8000 viestiä, ja ihmisiä on siellä runsaasti.

– Tor-verkon tarjoama anonymiteetti mahdollistaa sen, että ihmiset uskaltavat puhua omasta päihteidenkäytöstään, kun ei tarvitse pelätä, että keskustelusta seuraisi itselle mitään negatiivisia seurauksia tai sanktioita, Sarvanko kertoo.

Myös muut löytävät autettavat Tor-verkosta

Verkko-Vinkki on auttanut myös monia muita huumeiden käyttäjiä auttavia tahoja löytämään ihmisiä Tor-verkon kautta.

Esimerkiksi puhtaita käyttövälineitä tarjoavat ja tartuntatautitestejä tekevät tahot ovat saaneet uusia asiakkaita, kun ne ovat tiedottaneet toiminnastaan Torilaudalla.

Torilaudalla tavoitetaan myös muita ihmisryhmiä kuin huumeita käyttäviä.

Dopingaineiden haitoista valistavalle Dopinglinkille tulleista yhteydenotoista yli kolmasosa tuli viime vuonna Torilaudan kautta, vaikka he aloittivat toiminnan siellä vasta viime syksynä. Myös seksityöntekijöitä auttava Pro-tukipiste saa yhteydenottoja palvelussa palveluitaan myyviltä seksityöläisiltä.

Torilauta kertonut lopettavansa ensi kuussa

Torilaudan ylläpitäjä on ilmoittanut sivuston lopettavan toimintansa marraskuussa, eikä Verkko-Vinkillä ole tietoa, syntyykö kauppapaikalle seuraaja – saati miten se suhtautuisi sivustolla toimiviin päihdetyöntekijöihin.

– Viimeksi kun yksi sivusto lopetettiin, samana päivänä avautui jo kolme uutta. Luulen, ettei kovin pitkää taukoa tule, Sarvanko pohtii.

– Vaikuttaa siltä, että sivustolle on paljon kysyntää. Minulla on vähintäänkin vahva luulo, ettei [uuden sivuston synnyssä] kovin pitkään mene.

Torilaudan ylläpito ei tiettävästi saa rahaa sivuston ylläpidosta. Palvelun ylläpito maksaa, ylläpitoa on kuvailtu työteliääksi ja lainvalvojat ovat sivustojen ylläpitäjien kintereillä. Huumeiden kaupan mahdollistavan sivuston ylläpitäjälle voidaan vaatia useiden vuosien vankeustuomiota oikeudessa.

Sivuston katoaminen ei Verkko-Vinkkiä suoranaisesti huoleta. Heidän toimintansa jatkuu Wickrissä ja he ovat saaneet mainoksen perinteisemmän verkkokaupan tapaan toimivaan Sipulimarkettiin. Jos Torilaudalle syntyy uusi seuraaja, Sarvanko toivoo yhteistyön uuden huumeiden kauppapaikan kanssa toimivan hyvin.

– Jos sivun perustaa joku, joka meidät jo tuntee ja luottaa meihin, voi olla, että haittoja vähentävä toiminta jatkuu entisellään tai on jopa sujuvampaa, hän pohtii.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja