Helsinkiläinen Antti on yksi tuhansista massiivisessa Silkkitie-huumetutkinnassa paljastuneista: "Jotenkin ajattelin, että poliisia ei kiinnosta minun käyttöni"

0:51
Katso Tullin kuvista, mihin osiin Suomea huumeita tiedetään tilatun ja millä rahasummilla kauppaa kokonaisuudessa Silkkitiellä käytiin.

– Kun kuulin Silkkitien takavarikosta, pidin epätodennäköisenä, että minä tulisin jäämään kiinni, kolmikymppinen helsinkiläismies kertoo MTV Uutisille sähköpostilla.

– Siitä on melko pitkä aika, kun olen viimeksi Silkkitieltä ostanut. Ja ehkä jotenkin ajattelin, että poliisia ei yksinkertaisesti kiinnosta minun käyttöni. Tai että minun tietojani ei ole siellä palvelimilla enää, hän kuvailee.

Mies ei halua itselleen julkisuutta, joten kutsuttakoon häntä Antiksi. Antti oli tehnyt huumeostoksia Silkkitie-palvelussa.

Tulli tiedotti vuoden lopussa yhdessä poliisin ja Syyttäjänlaitoksen kanssa takavarikoineensa huumekauppapaikka Silkkitien palvelimen ja tunnistaneen tuhansia sen käyttäjiä.

Se kertoi luvassa olevan valtava urakka, jossa kauppaa paikalla käyneet joutuvat edesvastuuseen tekemisistään. Tähtäimessä olivat niin huumeiden myyjät kuin ostajatkin.

Epäiltynä huumausainerikoksesta

Antti oli ostanut Silkkitieltä itselleen kannabista. Lisäksi hän oli hankkinut ystävälleen palvelun kautta nuuskaa, kannabista, amfetamiinia, taikasieniä ja LSD:tä.

Tämän takia poliisi epäillee häntä huumausainerikoksesta. Teot ovat tapahtuneet vuoden 2018 aikana.

– Kyllähän se pitää ihan paikkansa, että olen välittänyt, mutta toisaalta se on ihan normaalia, että huumeidenkäyttäjät ostavat myös kavereilleen, Antti kertoo.

– Olen pitänyt huolen siitä, että en jää euroakaan voitolle.

Antin mukaan hän tilaisi aineet kaverinsa puolesta, jotta tämän ei tarvitsi itse perehtyä salattuun Tor-verkkoon ja virtuaalivaluutta bitcoiniin, joiden avulla kauppapaikka toimi.

Hän uskoo sen olleen paras myös ystävän kannalta, sillä aineiden hankinta verkosta voi olla liiankin helppoa, jos tavoitteena on lopettaa päihteiden käyttö.

”Kuulustelija näytti enemmän rikolliselta kuin minä”

Vastoin Antin luuloa myös hänen ostoksensa tulivat viranomaisten tietoon Silkkitien palvelimelta, ja tammikuussa postiluukusta kolahti kirje kuulusteluihin Pasilan poliisitalolle. MTV Uutiset on nähnyt miehen saaman kuulustelukutsun.

Toisin kuin kuvittelisi, Antti kuvailee olleensa ”oikeastaan tyytyväinen” päädyttyään keskusteluun poliisin kanssa.

Kannabisaktivistiksi itseään kuvaile mies ajattelee, että hänen on hyvä tuoda näkemyksensä myös poliisien tietoon. Viimeksi hän kertoo olleensa poliisien kanssa puheissa yli kymmenen vuotta sitten.

– Kuulustelut sujuivat ihan hyvin ja hyvässä hengessä. Tatuoitu ja värikkääseen paitaan pukeutunut kuulustelija näytti hieman ironisesti enemmän tyypilliseltä rikolliselta kuin minä (tai ainakin elokuvissa rikolliset näyttävät tuolta), mies kirjoittaa MTV Uutisille lähettämässään sähköpostissa.

Huumekaupat järjestyvät Helsingissä parissa tunnissa

Antti uskoo, että jos hän ei olisi löytänyt huumeiden verkkokauppaa, olisi hän ehkä siirtynyt kannabiksen kotikasvatukseen. Ostaminen on hänelle parempi vaihtoehto, koska silloin hänen ei tarvitse varastoida kannabista kotiinsa suuria määriä.

– Jos sitä olisi pakko varastoida kotiin, sitä kuluisi enemmän, hän uskoo.

Antti kertoo olevansa pitkäaikaistyötön, mutta muuten hän kokee elämässään asioiden menevän hyvin. ”Silkkitie-jupakkaa” hän kuvailee erikoiseksi sivujuonteeksi elämässään, jolle ei ole paljon ajatuksia uhrannut.

Silkkitien poistuminen käytöstä ei ole Antin kannabiksen saantia juuri vaikeuttanut. Hän kuvailee, että ainakin Helsingin kantakaupungissa kannabista saa helposti ostettua muiden salatun Tor-verkon huumekauppojen kautta, joissa sovitaan huumekaupat siellä julkaistujen ilmoitusten perusteella.

Hänen mukaan postin kautta toimineen Silkkitien kanssa hän joutui jännittämään sitä, miten kauan kannabiserän saapuminen kestää, kun kauppojen sopiminen kasvokkain vie vain jokusen tunnin.

Katso videolta poliisin tiedotustilaisuus Silkkitie-tutkinnan tuloksista.

53:19

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja