Vantaalainen koodari Kim, 45, ylläpiti sivustoa, jolla käytiin avointa huumekauppaa ja haluaisi nyt eduskuntaan: "Tiedostin, että mentiin rajoilla"

1:07

Viranomaisten sulkeman piilopalvelu Sipulikanavan ylläpitäjä Kim Holviala kiistää syytteet törkeästä huumausainerikoksesta. Hän kuitenkin myöntää Sipulikanava-keskustelupalstan ylläpidon.

Video: Poliisi julkaisi videon siitä, kuinka se sulki Sipulikanavan Holvialan kotona.

– Ylläpidin keskustelupalstaa, jossa hyväksyin käytävän huumekauppaa, Holviala toteaa MTV Uutisille.

Hän kertoo toimineensa asiassa tietoisesti, ja perustelee tarkoituksenaan olleen tuoda huumekauppa mahdollisimman julkiseksi, jotta siihen liittyvät ongelmat, kuten väkivalta, vähenisivät.

Sipulikanava oli salatussa Tor-verkossa toimiva keskustelupalsta, jossa muun muassa julkaistiin huumeiden osto- ja myynti-ilmoituksia. Palvelussa käytiin myös anonyymiä keskustelua muista erilaisista aiheista.

– Tiedostin, että mentiin rajalla, enkä yllättynyt syytteistä. Hauskaa on, että en ole nähnyt myyjiä, ostajia, huumeita enkä rahoja. En tiedä niistä mitään, hän toteaa.

Hoviala kiistää syytteet sillä perusteella, että hän ei ole aktiivisesti osallistunut rikoksiin. Hän ei ole saanut myöskään kertomansa mukaan saanut keskustelupalstan ylläpidosta rahallista hyötyä.

– Miten pitkälle menee ylläpitäjän vastuu, hän kysyy.

"Ennakkotapaushan tämä on"

Viime kuun lopussa syyttäjä ilmoitti nostaneensa syytteet Holvialaa vastaan.

Perusteena on huumausaineiden välitys. Kihlakunnansyyttäjä Anna-Riikka Ruuth kertoo, että syyte perustuu siihen, että Holvialan perustamassa palvelussa yhdistettiin huumausaineiden myyjät ja ostajat. Kaupankäynnille oli sivustolla oma /tori/-osio, joka olisi lisäksi jaettu paikkakunnittaisiin osioihin.

Oikeudenkäynnissä käytetään todisteina muun muassa kuvankaappauksia myynti-ilmoituksia ja tuomioita tapauksista, joissa Sipulikanavalla tehdyt ilmoitukset ovat johtaneet huumausainekauppoihin.

– Sipulikanava on toiminut sellaisena palveluna, joka on mahdollistanut toisilleen tuntemattomien huumausaineiden myyjien ja ostajien välisten kontaktien syntymisen, eräässä oikeuden asiakirjassa kuvaillaan.

Hallituksen esityksessä huumausainerikoksia koskevasta lainsäädännöstä on määritelty, että huumausaineiden välittämisellä tarkoitetaan huumausaineen toimittamista myyjältä tai muulta luovuttajalta hankkijalle. Välittämistä olisi myös ostajan tai myyjän hankkiminen jollekin huumausaine-erälle.

Ruuth kertoo, että oikeuskäytäntö asiassa on sittemmin myös täsmentynyt.

– Ennakkotapaushan tämä on: onko tällaisen sivuston ylläpitäminen rikollista tai ei. Vastaavia lautojahan on netti pullollaan, Ruuth arvioi.

– Kysymys on siitä, että joku jättää ilmoituksen ja siihen voi ottaa yhteyttä, ja sitä kautta kulkee hyvin paljon laitonta tavaraa. Onko tällaisen toiminnan mahdollistaminen täyttänyt rikoksen tunnusmerkistön?

Ruuth ei pidä mahdottomana, että asiaa tultaisiin lopulta puimaan korkeimmassa oikeudessa asti. Näin ajattelee myös Holviala.

Tunsi vanhastaan Suomen isoimman nettihuumekauppiaan

Holvialalla ei ole varmaa tietoa, miten hänet otettiin kiinni. Hän kuitenkin uskoo, että viranomaisten kiinnostus heräsi hänen vieraillessaan Douppikauppa-huumekaupasta pitkän tuomion saaneen Lasse Kärkkäisen luona vankilassa.

Holviala kertoo tunteneena Kärkkäisen jo aiemmalta ajalta, mutta ei ollut tietänyt tämän pyörittäneen laajaa huumausaineiden verkkokauppaa.

Holviala on sittemmin vieraillut Kärkkäisen luona säännöllisesti, minkä hän uskoo saaneen virkavallan selvittämään tarkemmin häntä koskevia seikkoja.

Toisaalta hän ei ole mielestään juuri piilotellut, vaan kertonut Sipulikanavalla jopa asuinalueensa.

– Tiesin aina, että joku päivä rimputellaan ovikelloa. Mutta yllätti, kun sisään tultiin aseiden, maskien ja koirien kanssa, hän sanoo.

Holvialan lisäksi kiinni otettiin kolme henkilöä. Heitä ei kuitenkaan enää epäillä Sipulikanava-kokonaisuudessa. Ainakin yksi näistä henkilöistä on moderoinut sivustolla käytävää keskustelua.

Viranomaiset eivät saaneet kuitenkaan kerättyä näyttöä siitä, että tämä olisi osallistunut huumekauppaa koskevan osion moderointiin siten, että se olisi myötävaikuttaneet huumekauppojen syntymiseen.

Vankeusriski harmittaa pojan vuoksi

Holvialan käsityksen mukaan hänelle vaaditaan seitsemän vuoden vankeusrangaistusta törkeästä huumausainerikoksesta.

Häntä itseään vankila ei kuulemma huoleta, mutta tällä hetkellä 15-vuotiaan nuorimmaisen osalta asia harmittaa. Toisaalta asian käsittelyssä ennen vankeutta menee hetki.

Tapauksen käsittely alkaa näillä näkymin tammikuussa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja