Suljetun huumekauppasivusto Sipulikanavan tilalle ilmestyi välittömästi joukko seuraajia

Viranomaisten sulkeman Sipulikanava-sivuston tilalle on yhdessä päivässä ilmestynyt jo kolme suomenkielistä seuraajaa. Sivustojen perustajista ei ole tarkempia tietoja.

Poliisin ja tullin uutisoitiin eilen sulkeneen yhteisessä operaatiossa piilopalvelu Sipulikanavan, jossa muun muassa käytiin Tor-verkon tarjoaman salauksen turvin avoimesti huumekauppaa.

Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen kertoo, että tutkinnan tässä vaiheessa ei haluta tarkemmin eritellä esimerkiksi tutkinnan rikosnimikkeitä julkisuudessa. Yksi rikosnimikkeistä on kuitenkin törkeä huumausainerikos. 

Hänen mukaansa useampia henkilöitä on otettu tapauksen johdosta kiinni, mutta mahdollisia vangitsemisia tai kuulusteluiden sisältöä hän ei avaa.

– En kommentoi sen kummemmin, nyt tehdään töitä. Pari päivää aikaa harkita (vangitsemista), hän toteaa.

Palvelua käytettiin myös muuhun keskusteluun, josta osa käsitteli rikoksia, osa muita aiheita. Omat osionsa oli esimerkiksi hakkeroinnille, treffeille kuin uutisasioidenkin käsittelylle. Sivusto muistutti ulkoasultaan ja toimintaperiaatteeltaan yleisessäkin verkossa olevia ”kuvalaudoiksi” kutsuttuja keskustelusivustoja.

Uusia sivustoja putkahtelee

Jo eilen Helsingin Sanomat kertoi osan käyttäjistä siirtyneen ulkomaisten palveluiden käyttäjiksi jatkaakseen toimintaansa, mukaan lukien huumekauppojen sopimista. Uusilla suomenkielisillä sivustoillakin on aloitettu aiempaa toimintaa muistuttava viestittely esimerkiksi huumekauppiaiden lisäillessä omia myynti-ilmoituksiaan eri huumausaineista.

Eräs uusista sivustoista vaikuttaa selkeästi profiloituneen huumekauppojen järjestelyyn, tarjoten esimerkiksi paikkakuntakohtaisia osioita huumekauppojen sopimista varten. Toinen sivustoista taas ilmaisee etusivullaan, ettei halua sivustolla käytävän huumekauppaa tai sinne ladattavan lapsipornoa, minkä lisäksi sivustolle ei haluta ihmisten tunnistettavia kuvia. 

Sinkkonen kertoo, että uudet sivustot eivät ole yllätys.

– On odotettavissa, että jos joku kauppias jostain poistuu, niin joku toinen pyrkii tilalle, hän kuvailee tilannetta.

Hän ei kommentoi tarkemmin, millaisia suunnitelmia Tullilla on uusien yrittäjien varalle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja