Suomi on yliedustettuna verkon pimeällä puolella, sanoo kybertutkija: suomi 10. yleisin kieli Tor-verkossa, suurin osa suomalaisista pörssifirmoista ikävällä tavalla edustettuina

8:35
Kyberasiantuntija Niemelän koko haastattelun voi katsoa yltä.

Suomi on yliedustettuna internetin ”pimeällä puolella”, eli salatussa Tor-verkossa, arvioi kybertutkija Mikko S. Niemelä MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Niemelän yritys Cyber Intelligence House on kerännyt tietoja pimeästä verkosta viranomaisille, muun muassa YK:n huume- ja rikosvirastolle. Tutkimuksen perusteella Suomi on noussut 10. yleisimmäksi kieleksi Tor-verkossa.

Niemelän mukaan suomen kielen yleisyyttä voi selittää muun muassa se, että Suomessa on paljon pimeän verkon käyttäjiä suhteessa väkilukuun.

Toinen selittävä tekijä on Niemelän mukaan se, että suomalaiset käyttävät huumeisiin ja muuhun laittomaan kauppatavaraan keskittyneitä pimeän verkon kauppapaikkoja eri tavalla muiden maiden kansalaisiin verrattuna.

– Suomen markkinat ovat järjestäytyneet siellä tosi eri tavalla kuin muissa maissa. Suomessa kauppaa käydään maan rajojen sisäpuolella.

– Esimerkiksi tehokas Tullin valvonta tai poliisin tehokkaat operaatiot ovat aiheuttaneet sen, että Suomessa käydään huumekauppaa, tietovuotokauppaa tai mitä tahansa muuta kauppaa suomenkielisillä foorumeilla ja markkinapaikoilla. Suomalaiset myyvät suomalaisille.

"Päivittäin näemme pörssifirmoja"

Niemelän yritys analysoi pimeää verkkoa ja siellä tapahtuvaa toimintaa eri tahojen tarpeisiin. Niemelän yrityksen palveluita ovat hyödyntäneet YK:n huume- ja rikosviraston lisäksi muun muassa Interpol ja eri maiden poliisivoimat.

Niemelä yrityksineen analysoi pimeää verkkoa myös yritysten tarpeisiin. Yrityksissä saatetaan olla kiinnostuneita esimerkiksi siitä, onko yrityksen tietoja vuodettu. Jos yritys on joutunut tietovuodon kohteeksi, selviteltäväksi tulee, onko vuoto tapahtunut yrityksen sisällä vai kolmannen osapuolen toimesta.

Niemelän mukaan melkein kaikilla suomalaisilla pörssifirmoilla on jonkinlaista haitallista näkyvyyttä pimeässä verkossa.

– Päivittäin näemme pörssifirmoja. Melkein kaikki suomalaiset pörssifirmat on mainittu. 80 prosentilla on jonkinlaista haitallista näkyvyyttä siellä.

Tor-verkko mahdollistaa anonyymin surffailun

Pimeä verkko, eli Tor-verkko perustuu teknologiaan, joka mahdollistaa anonyymin internetin käytön.

Tor-verkkoa voi käyttää erillisen julkisesta verkosta ladattavan nettiselaimen avulla. Selainta käyttäessä henkilön verkkoliikenne reititetään salattuna useamman palvelimen kautta. Oikein käytettynä selaimella voi siis surffata anonyymisti.

Selaimella voi vierailla tavallisilla verkkosivuilla, mutta myös niin sanotuissa piilopalveluissa, joihin ei tavallisella nettiselaimella pääse.

Tällaisia piilopalveluita ovat olleet muun muassa suomalaisviranomaisten sulkema Sipulikanava sekä Katiska-tutkinnassa esillä ollut Silkkitie-kauppapaikka, joka suljettiin viime vuonna.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.