Mainos

Huumeille tulossa nollaraja liikenteessä

Huumeille on tulossa nollaraja liikenteessä. Tarkoituksena on, että moottoriajoneuvon kuljettaja tuomitaan rattijuopumuksesta, jos hänen veressään on ajon aikana tai sen jälkeen huumeen vaikuttavaa ainetta tai sen aineenvaihduntatuotetta. Hallitus antaa esityksensä lainmuutoksesta eduskunnalle ensi viikolla.

Huumeen vaikutuksen alaisena ajanut voidaan nykyisin tuomita rattijuopumuksesta vain, jos voidaan osoittaa hänen ajokykynsä huonontuneen. Käytännössä näytön saaminen tästä on ollut vaikeaa. Muutosta perustellaan sillä, että laissa säädetty selkeä nollaraja poistaa ongelman.

Liikennevalvonnassa ilmi tullut ajoneuvon kuljettaminen huumausaineen vaikutuksen alaisena tuomittaisiin ensisijaisesti rattijuopumuksena, eikä kuljettajaa tuomittaisi samaan aikaan huumausaineen käyttörikoksesta.

Lääkevalmisteille ei nollarajaa

Nollarajaa ei ole tarkoitus soveltaa huumeiksi luokiteltaviin lääkevalmisteisiin, jos kuljettajalla on oikeus käyttää niitä. Näitä ovat esimerkiksi uni- ja masennuslääkkeet. Tämmöisten lääkkeiden vaikutuksen alaisena ajaminen olisi nykyiseen tapaan rangaistavaa vain, jos niiden käyttö on heikentänyt ajokykyä.

Pikatestejä ei vielä käytössä

Huumeen käyttöä mittaavia pikatestausmenetelmiä ei tosin nykyisin ole käytössä. Esitutkintaan eli veri- ja virtsanäytteiden ottamiseen ryhdyttäisiin siten uudistuksen voimaan tultuakin vain, jos poliisi esimerkiksi ajotavan tai jonkin muun ulkoisen seikan perusteella epäilee kuljettajaa huumeen käytöstä.

Esitys nollarajan käyttöönotosta perustuu valtioneuvoston periaatepäätökseen tieliikenteen turvallisuuden parantamiseksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.