Huuhkajien kapteeni Tim Sparv ymmärtää EM-kisojen siirtymisen – Suomesta tuttu lieveilmiö näkyy Tanskassa: "Sitten alkoi hysteria ja paniikki"

Suomen jalkapallomaajoukkueen kapteeni ja keskikenttäpelaaja Tim Sparv oli jo henkisesti valmistautunut siihen, että EM-kisoja siirretään vuodella eteenpäin kesään 2021.

– Hyvä ratkaisu. Mä ymmärrän perustelun, miksi kisat pelataan myöhemmässä vaiheessa. Se on paras ja oikea päätös, Sparv tuumaa MTV Urheilulle.

Koronaviruksen mullistamassa maailmassa kauan himoittu ja historiallinen lopputurnauskin saa uudenlaisia mittasuhteita.

– Vaikka se lykkääntyminen vähän harmittaakin, kyllä me saadaan vielä kokea se matka yhdessä kisoissa. Pitää vain olla kärsivällinen ja ymmärtää, kuinka vakava tilanne maailmassa tällä hetkellä on.

– Se siirtäminen ei haittaa minua oikeastaan. Tiedän, että ne kisat pelataan, ja me voidaan katsoa eteenpäin ja nauttia vielä siitä, että Suomi on kisoissa mukana, Sparv kuvailee.

Uuden aikataulun mukaan EM-lopputurnaus pelataan 11. kesäkuuta 2021 alkaen.

"Ei se ihan solidaarista ole"

Sparv elää rajansa sulkeneessa Tanskassa suhteellisen normaalia elämää koronaviruksen aiheuttamista erityisjärjestelyistä huolimatta. Hänen seurajoukkueessaan Midtjyllandissa harjoitellaan pienemmissä ryhmissä tartuntariskin pienentämiseksi.

Ruokakaupassa Sparv on käynyt tavalliseen tapaansa. Midtjylland on antanut ohjeen vältellä ravintoloihin ja baareihin menemistä.

– Ei tämä ole minulle henkilökohtaisesti mikään haaste verrattuna moneen muuhun. Esimerkiksi harmittaa tosi paljon pienyrittäjien puolesta, heille tämä on kyllä haastavaa aikaa. Se että Tanskan liigan pelit ja maaottelut on peruttu, on kokonaisuudessa aika pieni juttu, Sparv tuumaa.

Myös Suomessa ilmiöksi noussut elintarvikkeiden hamstraaminen on Sparvin mukaan nostanut päätään Tanskassa. Se alkoi, kun pääministeri Mette Frederiksen kertoi koulujen sulkemisesta viime viikolla.

– Sitten alkoi hysteria ja paniikki, mitä aina tapahtuu. Aika hyvin täällä Tanskassa on kaikki kuitenkin toiminut, vaikka jonkun verran saanut lukea artikkeleita, että ihmiset ovat käyneet ostamassa liian paljon ruokakaupasta. Ei se ihan solidaarista ole, jos miettii, että kaikille pitäisi olla mahdollisuus ostaa se, mitä he tarvitsevat.

Sparvin tshekkiläinen tyttöystävä Jitka Novackova joutui valitsemaan, kumpaan maahan hän jää eristyksiin.

– Hän oli lähdössä takaisin Tshekkiin, mutta hän jää kyllä tänne Tanskaan. Se on parempi ratkaisu. Tshekki on sulkenut rajansa ja sielläkin ihmiset ovat karanteenissa. Tuntuu paremmalta, että hän jää tänne ja voidaan olla yhdessä, Sparv kertoo.

Sparv kertoo seuraavansa koronavirustilanteen kehittymistä herkeämättä.

– Katson joka päivä muutamaan kertaan applikaatiosta, miten se leviää eri maissa ja ympäri maailman. Totta kai myös sosiaalisen median kautta saa aika paljon infoa ja uutisia. Olen seurannut aika paljon erilaisia strategioita siitä, miten virus saataisiin kuriin, Sparv kertoo.

Tanskan liigan tilanne epävarma

Tanskan liigakauden kohtalosta ei ole vielä tehty päätöstä suuntaan tai toiseen. Midtjylland johtaa sarjaa tukevasti 12 pisteen erolla, mutta kausi on keskeytetty toistaiseksi.

– Aika epävarma tilanne. Se on iso kysymys, mitä kaudelle tapahtuu. Aika paljon on huhuja liikkeellä. Tämähän voi kestää vielä vaikka 6-7 viikkoa ennen kuin voidaan taas pelata, Sparv puntaroi.

Koronaviruksen aiheuttama pysähtyneisyyden tila on myrkkyä taloudelle lähes kaikkialla ja on sitä myös jalkapalloilussa. Monia seuroja ja muita lajista leipänsä ansaitsevia koetellaan.

– En usko, että se on meidän seurassa niin iso huoli vielä, mutta uskon, että pienemmissä seuroissa ympäri maailman tämä on iso takaisku. Toivotaan vain, että saadaan pelit mahdollisimman nopeasti pyörimään. Jos tämä jatkuu kaksi kuukautta, se alkaa näkyä, Sparv uskoo.

Lue myös:

    Uusimmat