Mainos

Husseinin elämänlankaa ei katkaista

Jordanian kuningas Husseinin perhe on päättänyt, ettei kuninkaan elintoimintoja ylläpitävää laitteistoa kytketä pois päältä. Kuningasperheen jäsenet harkitsivat laitteiston päältä kytkemistä viranomaisten jo kliinisesti kuolleeksi julistaman kuninkaan vuoteen äärellä.

Jordanian kuningas Hussein aiottiin tänään siirtää sairaalasta palatsiinsa pääkaupungin Ammanin lähistölle, mutta suunnitelmasta luovuttiin, koska kuningasperheessä ei ollut yksimielisyyttä asiasta. Hallituslähteistä saadun tiedon mukaan kuninkaan siirtämistä halusi kuningatar Nor, mutta muut kuningasperheen jäsenet vastustivat.

Kuninkaan henkilääkäri Samir Farraj ilmoitti tänään, että kuninkaan tila on vakaa huolimatta munuaisten ja maksan toiminnan pettämisestä. Kuninkaan sydän ja aivot toimivat henkilääkärin mukaan edelleen. Hussein on kytkettynä elintoimintoja ylläpitävään laitteistoon. Eilen jordanialaisista hallituslähteistä kerrottiin, että Hussein on "kliinisesti kuollut". Kuningas ei kuitenkaan toisten tietojen mukaan ole koomassa.

Hussein palasi eilen Yhdysvalloista, missä häntä oli hoidettu yli puoli vuotta imusolmukesyövän takia. Useiden lähteiden mukaan hänen paranemisestaan ei ole enää mitään toivoa. Sairaalalähteiden mukaan kuningas on edelleen tajuton. Hussein on ollut tajuttomana jo kaksi vuorokautta. Jordanian viranomaiset odottavat noin 40 ulkomaista valtion päämiestä Ammaniin kuningas Husseinin hautajaisiin. Hallituslähteen mukaan hautajaiset pidetään päivä sen jälkeen, kun kuningas on kuollut.

Husseinille määrättiin tänään seuraajaksi hänen poikansa kruununprinssi Abdullah. Maan hallitus nimesi prinssin sijaishallitsijaksi, koska hallituksen mukaan on selvää, että kuningas ei enää pysty johtamaan maata.

Kruununprinssi jatkaa entisellä linjalla

Jordanian kruununprinssi Abdullah on vakuuttanut jatkavansa Jordanian perinteistä politiikkaa koskien Lähi-idän rauhanhanketta ja Irakia sekä luvannut edistää demokraattisia uudistuksia maassaan. Hän kertoi arabiankielisessä al-Hayat-lehdessä tänään odottavansa rauhallista siirtymäkautta sen jälkeen, kun kuningas Hussein kuolee. Abdullah sanoi olevansa sitoutunut edistämään rauhaa ja vakautta alueella tukemalla rauhanponnisteluja Israelin ja palestiinalaisten välillä.

Jordania jatkaa perinteistä politiikkaansa Irakin kanssa. Abdullahin mukaan Irak on vaikeassa tilanteessa maassa vallitsevan humanitaarisen tuhon vuoksi. Hän sulki pois mahdollisuuden, että Irakin nykyhallinnon maine voitaisiin puhdistaa.

Abdullah kertoi tukevansa demokraattisia uudistuksia maassaan. Näihin kuuluvat mm. poliittinen monimuotoisuus ja ilmaisunvapaus.

USA:lta rahallista tukea surevalle Jordanialle

Yhdysvallat antaa surevalle Jordanialle yli puolitoista miljardia markkaa lisäavustusta. Presidentti Bill Clinton lupasi tänään kirjallisesti, että kuolevaa kuningastaan surevalle kansalle annetaan 300 miljoonaa dollaria lisäapua. Näin Yhdysvallat haluaa osoittaa surunvalittelunsa. Clinton sanoo myös todella arvostavansa kuningas Husseinin työtä lähi-idän rauhanneuvotteluissa. Clintonit aikovat osallistua Husseinin hautajaisiin.
(STT-Reuters-MTV3)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.