Husin ja hoitajaliittojen koronakorvausneuvottelut päätyivät tuloksettomina – sitten Hus ilmoitti korottavansa korvauksia yksipuolisella päätöksellä

Vuoden loppuun pelätään hoitajapulaa 2:10
Tehyssä epäiltiin aiemmin joulukuussa, että HUS toivoo valmiuslain käyttöönottoa, jotta hoitajille ei tarvitsisi maksaa ylimääräisiä korvauksia: "Kyllä se tältä vaikuttaa"

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) ja työntekijöitä edustavien ammattijärjestöjen väliset neuvottelut päättyivät umpikujaan maanantaina, eikä yhteisymmärrystä hoitajien lisäkorvauksiin liittyen saatu. Kuitenkin Hus kertoo aikovansa nostaa joitain palkkioita kariutuneista neuvotteluista huolimatta. Työnantajapuoli ei taipunut nostamaan hälytysrahaa 90 eurosta 200 euroon, kuten työntekijäpuoli olisi toivonut.

– Me Tehyssä tulkitsemme karille karahtaneet neuvottelut siten, että Husia ei sittenkään vaivaa hoitajapula. Näin ollen valmiuslaillekaan ei siis ole mitään tarvetta – vaikka koronatilanne pahenisi, kommentoi neuvotteluja Tehyn edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi.

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn mukaan neuvotteluissa Husilta pyydettiin joulunajan palkkoihin korotuksia usealla eri tavalla, jotta ne kohdistuisivat mahdollisimman monille työntekijöille. Korotustoiveet koskivat hälytysrahan nostamista 200 euroon nykyisestä 90 eurosta. Lisäksi ylimääräisten vuorojen korvausta vaadittiin suuremmaksi.

Vuosiloman vapaaehtoisesta siirtämisestä tai keskeyttämisestä työntekijät toivoivat 400 euron korvausta. Nämä vaatimukset olivat samoja, jotka ovat käytössä tällä hetkellä esimerkiksi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä.

Maanantaina Hus ilmoitti korottavansa joitain joulupyhien korvauksia. Ylimääräisen vuoron korvaus nostetaan nykyisestä 60 eurosta 85 euroon, mutta hälytysraha pysyy samana. Vuosiloman siirtämisestä Hus maksaa kertakorvauksena 425 euroa. Korvaukset maksetaan myös takautuvasti 14.12.-3.1. välisenä aikana tehdystä työstä.  

Vuosiloman siirtämisen korvaus on työntekijäpuolen mukaan hyvä, mutta ei kohdistu moneen Husin työntekijään. Pelkkä ylimääräisen vuoron 15 euron lisäkorvaus ei ole Tehyn mukaan riittävä. Tehyn näkemyksen mukaan kannustavuus ei toteudu, ellei hälytysrahan ja ylimääräisen vuoron korvaus ole samalla tasolla kuin Varsinais-Suomessa.

Yllä olevien lisäksi Tehy pyysi tuhannen euron kertakorvausta työntekijöille, joiden työnkuvaan valmiuslaki vaikutti keväällä.

– Vaikuttaa siltä, että Hus haluaa näyttää valtionjohtoon päin, että koronakannustimista olisi paikallisesti sovittu ja työnantaja on tehnyt kaikkensa. Sitähän ei ole tehty, vain näennäisiä liikkeitä, Kirvesniemi toteaa.

MTV Uutiset ei tavoittanut Husin edustajaa kommentoimaan.

Lue myös:

    Uusimmat