"Hoitajat ovat täysin raivoissaan" – järjestöpomo kertoo, miksi koronakriisin kurmuuttamat työntekijät tahtovat bonuksensa

4:31
Viiden Jälkeen: Näin hoitajille maksetaan Suomessa palkkaa – järjestöpomo perustelee haastattelussa, miksi heille pitäisi maksaa enemmän

Koronaepidemia kuormittaa hoitoalan ammattilaisia, ja poikkeuksellinen tilanne onkin kirvoittanut keskustelua hoitajien palkoista.

Hoitajille on vaadittu tuntuvia palkankorotuksia ja erityisiä koronabonuksia. Kunta-alalla työskentelevien sairaanhoitajien ja lähihoitajien TES-neuvottelut ovat juuri käynnissä.

Terveys- ja sosiaalialan ammattijärjestö Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kertoo Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa, että koronakriisin myötä yksittäisiltä kansalaisilta ja yrityksiltä on tullut paljon kiitollisuudenosoituksia. 

– Mutta sen sijaan hoitajat ovat täysin raivoissaan kuntatyönantajalle ja Suomen hallitukselle siitä totaalisesta piittaamattomuudesta mikä heillä on nyt hoitajia kohtaan, Rytkönen sanoo.

– Se on se sama virsi, että rahaa ei ole.

Naapurimaassa Ruotsissa tehohoidossa työskentelevät saavat entistä raskaamman ja riskialttiimman työn vuoksi jopa yli kaksinkertaista palkkaa. Yllä olevalla videolla Rytkönen perustelee, miksi hoitajille pitäisi maksaa enemmän.

Pöydällä suuria kokonaisuuksia

Työehtoneuvottelut ovat tällä hetkellä sovitteluvaiheessa. Rytkösen mukaan pöydällä neljä isoa kokonaisuutta: sote-alan työehtosopimukset, kiky-tunnit, yleisen linjan palkankorotukset ja niin sanottu koronalisä.

– Minä itse puhuisin siitä valmiuslakilisänä, koska valmiuslaki ei kurmuuta kuin sote-henkilöstöä. Me Tehyssä ja Superissa näemme, että tämä porukka tarvitsee sen lisän, Rytkönen sanoo.

Tehy on pitänyt neuvottelutakarajana vappua. Rytkösen mukaan järjestö on yrittänyt kiihdyttää neuvotteluja jo noin kuukausi sitten, kun koronakriisi alkoi pahentua. 

–  Me neuvottelemme juuri niin kauan kuin on tarve, mutta huonoon sopimukseen me emme suostu. Pakkosovintoa ei Suomessa ole, joten pakolla me ei huonoon sopimukseen lähdetä. Jos tilanne vaatii, niin sitten siirretään neuvottelut koronan yli. Sillä välin me pidämme suomalaisista hyvää huolta.

Korkeakouluttautuneiden hoitajien peruspalkkansa kunnissa on noin 2 323 ja palkkojen keskiarvo reilu 3 047 euroa, koska vuorolisät nostavat ansiota.

Yleensä toisen asteen koulutuksen saaneilla lähihoitajilla ja saman tasoisilla terveydenhuoltoalan työntekijöillä peruspalkka on sen sijaan 2 017 euroa ja palkkojen keskiarvo 2 772 euroa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja