Hus korotti työntekijöiden korvauksia joulun ajalta – mutta riittääkö se? Tehy: "Työnantajalla ei ollut aitoa halua maksaa enempää"

Hus korottaa hoitajien korvauksia joulunajalta – mutta onko se riittävästi? Näin Tehy kommentoi 7:37
Hus korottaa hoitajien korvauksia joulunajalta – mutta onko se riittävästi? Näin Tehy kommentoi

Hus kertoo maksavansa joulun aikana tehdystä ylimääräisestä vuorosta aiempaa suuremman korvauksen. Tehy ei ole korvaukseen tyytyväinen.  

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) ja Suomen suurimman sosiaali- ja terveysalan ammattiliitto Tehyn eiliset neuvottelut työntekijöille maksettavista korvauksista kariutuivat ja päättyivät tuloksettomina. 

– Meidän "hussilaiset tehyläiset" luottamusmiehet, jotka neuvotteluja kävivät, välittivät sellaisen tiedon, että kyse ei missään tapauksessa ollut aidosta neuvottelusta, Tehyn edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi toteaa MTV Uutiset Liven haastattelussa. 

Millaisissa tunnelmissa Husin hoitajat ottavat joulun vastaan? Katso yllä olevalta videolta!

Tuloksettomista neuvotteluista huolimatta HUS kuitenkin päätti maanantaina korottaa työntekijöidensä korvausta. 

Tammikuun 4. päivään saakka ylimääräisen vuoron korvaus on 85 euroa, kun se aiemmin oli 60 euroa. 

Kirvesniemen mukaan korvaus "ei missään nimessä ole riittävä kannustamaan ja motivoimaan ihmisiä joululomalta töihin". 

– Tuntui, että siellä jo heti alkumetreillä oli asetelma, että työnantajalla ei ollut liikkumavaraa korvauksissa eikä aitoa halua maksaa enempää, Kirvesniemi kertaa neuvotteluissa ollutta ilmapiiriä. 

Kyse ei ole koronalisästä

Korvaus ei ole niin kutsuttu koronalisä, vaan Kirvesniemen mukaan kyseessä on tavallinen joulunaikana maksettava korvaus. 

– Ei missään tapauksessa koronalisä. 

– Myös koronabonus oli neuvottelujen kohteena ja sitä pyydettiin, mutta siihen työnantaja ilmoitti, että he eivät pysty tällaista (bonusta) maksamaan, koska Husin valtuusto viime viikolla linjannut, että koronabonuksia ei makseta, Kirvesniemi avaa tilannetta. 

Varsinais-Suomen kannustimista oppia

Hus maksaa työntekijöilleen vuosiloman siirrosta kertakorvauksena 425 euroa, jos lomaa siirretään Husin aloitteesta. Kirvesniemi pitää korvausta tasoltaan hyvänä.  

Käytännössä korvaus ei välttämättä konkretisoidukaan kuin harvalle työntekijälle. 

– Nimenomaan Husissa vuosilomia ei juurikaan hoitohenkilöstölle ole joulun aikana annettu, koska on krooninen normaali hoitajapula. Silloin lomat tietenkin annetaan muuna ajankohtana, Kirvesniemi perustelee. 

Kirvesniemen mukaan Husissakin tulisi ottaa käyttöön esimerkiksi Varsinais-Suomessa käytössä oleva kannustin: hälytysrahan korottaminen. 

– Jos tulee akuutti tarve tehdä lisätöitä, silloin suoritetaan isompi kertakorvaus töihin saapumisesta. 

Korvauksia maksetaan vuodenvaihteen yli

Hus kertoo tiedotteessaan, että korotettuja korvauksia maksetaan 14.12.2020–3.1.2021 väliseltä ajalta, myös takautuvasti. 

– Halusimme kuitenkin työnantajana tulla vielä vastaan ja nostaa sekä laajentaa korvauksia, jotta ne, jotka haluavat olla pyhinä töissä, kokevat saavansa siitä korvauksen, Husin toimitusjohtaja Juha Tuominen perustelee työntekijöille maksettavaa korvausta. 

– Vastuullisena työnantajana toivomme ensisijaisesti, että työntekijät voisivat pitää lomansa joulun aikana, Tuominen jatkaa. 

Lue myös:

    Uusimmat