Tehy ihmettelee, miksi joulukorvauksesta puhutaan "koronalisänä" – liitto väläyttää hoitajille jopa 2 000 euron bonusta

5:31
Tehyn edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi ihmetteli MTV Uutiset Livessä puheita HUSin "koronalisästä".

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin hoitajille maksama lisätyökorvaus ei ole niin sanottu koronalisä. Hoitoalan liitto Tehystä muistutetaan, että joulun ajan ylimääräisistä lisätyövuoroista maksettava korvaus oli käytössä HUSissa jo viime jouluna.

Helsingin ja Uudenmaan sairanhoitopiiri tiedotti perjantaina iltapäivällä, että HUSissa on päätetty ottaa käyttöön lisätyökorvaus ja jatkaa hälytysrahan maksamista joustavammin. Tiedotteen mukaan toimenpiteiden avulla varaudutaan hoidon turvaamiseen myös joulun ja uudenvuoden aikaan. Samalla mainitaan pahentunut koronatilanne pääkaupunkiseudulla.

Kyseessä ei ole koronalisä

Tehyn edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi kertoo MTV Uutiset Liven haastattelussa, että koronalisäksi julkisuudessa vääntynyt korvaus on normaali joulun ajan korvaus hoitajille.

– Ei ole missään tapauksessa kyse koronalisästä. Tämä on ihan normaali ja jo viime vuonna maksettu korvaus lisätyövuoron ottamisesta. On suorastaan noloa yrittää edes väittää ja perustella korvausta koronalla.

Tehyn mielestä HUSin tiedote oli suorastaan harhaanjohtava.

– Kun tiedotteen luki ja sieltä löytyi perustelut nimenomaan Covidista, se ei kyllä pidä paikkaansa. Joulun aikaan on aina pulaa työvoimasta ja sitä tosiaan viime vuonnakin tällaisella sopimuksella pyrittiin saamaan lisää, sanoo Kirvesniemi.

Kaiken kukkuraksi lisätyökorvauksen määrä on Kirvesniemen mukaan itse asiassa tällä kertaa viimejouluista suppeampi.

– Viime vuonna tehty sopimus oli laajempi kuin tämän vuoden sopimus. Silloin oli mahdollisuus saada viidestä lisävuorosta korvaus, kun tänä vuonna se tarjotaan kolmesta vuorosta.

Tilanne selittyy sillä, että joulun arkipyhiä on tänä vuonna tavallista pienempi määrä.

Terveystalon 500 euron koronabonukselle kiitosta

Tehyssä on ilahduttu Terveystalon ratkaisusta maksaa kaikille työntekijöilleen kertaluonteinen 500 euron koronabonus.

–  Tämä on juuri oikea suunta ja oikea tapa korvata koronasta aiheutunut lisätyö ja lisärasite. Näin on tehty monessa Keski-Euroopan maassa, että on maksettu erilliskoronalisä. Ruotsissa ja Norjassa puolestaan on maksettu ylityökorvauksia, toteaa Tehyn edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi.

Tehyn mielestä muut sote-työnantajat voisivat ottaa mallia Terveystalosta.

– Palkitkaa hoitohenkilöstöä, joka tekee nyt paljon töitä ja on tehnyt itse asiassa koko viime keväästä lähtien. 

Mikä sitten olisi hoitoalan liiton mielestä sopiva kertaluonteinen koronalisä?

– Sopiva summa löytyy varmasti neuvotellen. Mallia voidaan ottaa Keski-Euroopasta, jossa koronakorvausta on maksettu 1 000 – 2 000 euroa. Sitten on korvattu suuremmilla korvauksilla ylityö, jota joudutaan koronan takia tekemään. 

Katso koko haastattelu videolta!


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja