HUS tarkensi maskisuosituksiaan: Synnyttäjille suositellaan kasvomaskin käyttöä myös synnytyksessä

Etkö ole varma, kuinka kasvomaskia tulee käyttää? Havainnollistava video näyttää, kuinka kasvomaski asetetaan ja poistetaan kasvoilta oikeaoppisesti 0:50
Näin kasvomaskia käytetään oikein.

HUS suosittelee synnyttäjille kirurgisen suu-nenäsuojuksen käyttöä myös synnytyksessä, jos vointi sen sallii. Synnyttäjän tukihenkilöitä ja synnytyssalissa mukana olevan doulan tulee käyttää kirurgista suu-nenäsuojusta koko sairaalassa olon ajan. 

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri on 20. lokakuuta täsmentänyt kirurgisen suu- ja nenäsuojukseen käyttöön liittyviä ohjeita synnytyksissä, kerrotaan HUSin Naistenklinikan Facebook-sivuilla ja Instagram-tilillä. Täsmennykset koskevat niin synnyttäjiä kuin heidän tukihenkilöitään.

Synnyttäjiä suositellaan käyttämään kirugista suu- ja nenäsuojusta koko sairaalassa olon ajan, mikäli heidän vointinsa sen mahdollistaa. Täsmennyksiä koskevassa Facebook-päivityksessä kerrotaan, että ne synnyttäjät ja synnyttäneet, joilla on koronavirustartunnan oireita, sijoitetaan aina yhden hengen huoneeseen.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Myös synnyttäjän tukihenkilöitä ja synnytyssalissa mukana olevan doulan tulee käyttää kirurgista suu-nenäsuojusta koko sairaalassa olon ajan. Päivityksessä kerrotaan, että synnyttäjän tukihenkilö voi vierailla useamman hengen huoneessa olevan synnyttäjän ja vastasyntyneen luona korkeintaan tunnin ajan klo 10–18 välillä.

HUS kertoo tarjoavansa kirurgisia suu-nenäsuojuksia sairaalassa. HUS suosittelee, että synnyttäjät ja heidän tukihenkilönsä pysyttelevät pääsääntöisesti omissa huoneissaan. Lisäksi tulisi välttää sairaalan ulkopuolelle poistumista hoitojakson aikana.

Vihreiden Hyrkkö jätti kirjallisen kysymyksen

Vihreiden eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja Saara Hyrkkö on jättänyt kirjallisen kysymyksen synnytyssairaaloiden koronatoimista ja synnyttäjien tukemisesta. Kirjallisen kysymyksen allekirjoittivat lisäksi kansanedustajat Sofia Virta ja Iiris Suomela. Hyrkkö käsittelee asiaa myös Facebook-päivityksessään.

Vaikka kyseessä on vain suositus, joutuvat synnyttäjät Hyrkön mukaan miettimään, miten suosituksen noudattaminen vaikuttaa esimerkiksi kivunlievitykseen ja hapenottokykyyn. Hyrkkö toteaa tiedotteeessa, että synnyttäjiä ei pidä missään tilanteessa painostaa käyttämään maskia, eikä varsinkaan silloin, jos on pienintäkään syytä epäillä maskin käytön uhkaavan synnyttäjän hyvinvointia ja synnytyksen sujumista. 

– Koronaviruksen leviämisen estämiseksi on tietenkin tehtävä kaikki tarpeellinen. Suositukset ovat kuitenkin herättäneet raskaana olevissa ihmisissä paljon huolta ja siksi perusteluita niiden taustalla olisi tärkeää avata nykyistä läpinäkyvämmin. 

Hyrkön mukaan uusien suositusten myötä synnytyspelot ja henkisen tuen tarve saattavat lisääntyä. Synnyttäjiä ja heidän läheisiään tulisikin varautua tukemaan ennen synnytystä, sen aikana ja jälkeen kaikin keinoin, jotta vauvat ja perheet saavat hyvän alun elämälleen.

Tällä hetkellä terve tukihenkilö voi yhä olla läsnä synnytyksen käynnistyksen ja synnytyksen aikana. Hyrkkö painottaa, että tukihenkilön mukanaolo on tärkeää synnyttäjien henkisen tuen ja turvallisuudentunteen näkökulmasta. Hyrkkö toteaa myös, että lapsen toiselle vanhemmalle läsnäolo lapsen syntymän hetkellä on merkityksellistä, joten tästä mahdollisuudesta tulisi pitää kiinni mahdollisimman pitkään.

Lue myös:

    Uusimmat